spot_img

Két éve történt a “Fekete Csütörtök”

spot_img

A héten egy érdekes évfordulóra emlékeztünk. Két évvel ezelőtt történt a COVID pánik miatti crash a hagyományos- és a kriptotőzsdéken is. A Fekete Csütörtöknek elnevezett napon a bitcoin árfolyama a felére esett vissza, 8000 dollárról 4000 dollárra. Sokan újra temetni kezdték a bitcoint, de akik nem ültek fel a pániknak, azok kiváló évek elé néztek. A 4000 dolláros mélypontról a bitcoin árfolyama több, mint tízszereződött, az intézményes befektetők még soha ekkora hévvel nem tódultak be a piacra, sőt, egy országban hivatalos fizetőeszköz is lett a legnagyobb kriptovaluta.

A 2020-as év bizakodóan kezdődött a tőzsdéken. Az S&P 500 új történelmi csúcsokat döntögetett, a bitcoin pedig 7000 dollárral nyitotta az évet, majd hat hét múlva már a 10 ezer dolláron mozgott. 

Március elején az európai emberek nagy része a koronavírust még csak a hírekből ismerte. A helyzet aztán nagyon gyorsan súlyossá vált, amikor Olaszországban felütötte a fejét a vírus, majd elterjedt az egész kontinensen. A hónap közepén a WHO globális pandémiává nyilvánította a fenyegetést. A pánik nem csak a médiát és a politikát, de a piacokat is elkapta. Pár óra alatt a bitcoin elveszítette értékének 50%-át és 4000 alá is lenézett. A hagyományos piacokon is hasonló leszúrásokat láthattunk. A félelem és a pánik uralta a tőzsdéket.

A mélypont utáni időszak lassú emelkedéssel folytatódott. Két hónap elteltével már újra 8000 dollárt mutatott az árfolyam, amit az adopcióról szóló kedvező hírek és a harmadik feleződés fűtött. Az év végére már elértük a 30 000 dollárt. 

Amikor az árfolyam addig felfedezetlen szinteken járt, a hagyományos pénzügyek felől érdekes jelenségre figyelhettünk fel. Több híres befektető, akik azelőtt kikeltek a bitcoin spekulatív és fedezetlen volta miatt, most teljes mellszélességgel mellé álltak. Paul Tudor Jones, Anthony Scaramucci, Jordan Belford, Ray Dalio – hogy csak néhány sztárbefektetőt említsünk – bevallották, hogy meggondolták magukat és bevásároltak kriptóból. 

Feltűnt még egy név, aki évekkel ezelőtt élesen kritizálta a kriptopénzeket, majd mára a bitcoin maximalizmus prófétája lett: Michael Saylor. Ő volt az első, akinek techvállalata masszív bitcoin vásárlásba kezdett: mára több, mint 5 milliárd dollárnyi BTC-t tartanak a céges eszközök között. Őrültségnek látszó terve bejött és ez megérződött a cég részvényeinek árfolyamán és népszerűségén is.

Hamarosan a legismertebb befektetési társaságok is felugrottak a vonatra és sorra adták ki különböző kriptopénzes termékeiket a magas érdeklődésre hivatkozva. Nem csak a BlackRock, a MassMutual vagy a Morgan Stanley ment el ebbe az irányba, de a kriptós közösségben démonizált bankok is akartak egy szeletet a tortából. Ezzel együtt az a történet, ami szerint a bitcoin a hagyományos pénzügyi rendszer ellensúlya lehet, egyre tarthatatlanabbá vált. Azóta pedig ezer szálon összefonódtunk a hagyományos piacokkal és a pénzügyi rendszer olyan kitettséget szerzett a bitcoinban, hogy a kripto hőskor végérvényesen lezárult – már ha még bárkinek lett volna kétsége az ellenkezője felől.

Az intézményes- és kisbefektetői érdeklődés kielégítésére egyre több és több pénzügyi termék jelent meg a piacokon. A vásárlói piacot pedig mindenki élvezte. 2020 márciusától töretlenül tartott felfelé a bitcoin árfolyama, a 4000-es mélypontról indulva 2021 áprilisában elérte a 65 ezres csúcsot. Az eufória itt ért véget. Egy újabb 50%-os esést követően a bikáknak fél év alatt sikerült újabb történelmi csúcs felé, 69 ezer dollárra tolniuk az árfolyamot.

Az adopciós hírek közül is kiemelkedett El Salvador lépése. A kis közép-amerikai állam hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoint. Bár nem maradt ellenérzések nélkül, a döntés 2020 szeptemberében emelkedett törvényerőre. Azóta a kormány tovább ápolgatja a bitcoin útját az országban és folyamatosan újabb kezdeményezésekkel jön elő, az államkötvénybe integrálástól kezdve a kripto-városon át.

Két éves távlatból egyértelműen kijelenthetjük, hogy a bitcoin nem halt meg azon a fekete márciusi napon. Sőt, soha nem látott erővel tért vissza és a hagyományos pénzügyi világgal együtt egy több billió dolláros iparággá fejlődött. Akárcsak akkor, most újra medvés a hangulat a piacokon. De hogyan fogunk a jelenre emlékezni két év múlva? Tedd meg a tétet.

spot_img
Heti kriptopénzügyi összefoglaló

Kriptopénzügyek

Titokban a tanúkat is befolyásolná SBF

kriptobányász hírek havonta

Kriptobányász hírek

arizona bitcoin barát

Arizona kontra bitcoin – második menet

spot_img