Szigorú fellépéssel riogat a FED

spot_img

Habár nagyobb összeomlást nem okozott, tegnap kissé ráijesztett a piacokra az amerikai jegybank elnöke.

A FED a múlt héten 0.25%-kal (0.5%-ra) emelte meg a banki alapkamatot, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig jelezte, hogy ha kell, a későbbiekben erőteljesebb intézkedésekkel is hajlandó fellépni a növekvő infláció ellen.

A jegybank elnöke egy tegnapi beszédében a fentieknél már sokkal határozottabban fogalmazva utalt arra, hogy a következő, május 3-4-i FED ülésen keményebb lépések következhetnek.

“Semmi sem akadályozhatná meg, hogy májusban 0.5%-os emelést hatjsunk végre.”

Utalt arra is, hogy ha kell, az összes többi ülésükön is nagyobb emelésről fognak dönteni.

“Ha szükséges, minden alkalommal 0.25%-ot meghaladó növelést hajtunk végre.”

Ez az év végéig tervezett további 6 üléssel számolva (május, június, július, szeptember, november, december) akár még 6*0.5, vagyis potencionálisan 3.5 %-os amerikai banki alapkamatot is jelenthetne.

Mivel a kamat a kockázatmentesen megszerezhető hasznot jelenti, ennek növekedése egyre nagyobb mennyiségű tőkét vonhat el a tőzsdei befektetésektől, ami megnehezítheti a piacok növekedését.

Powell utalt arra is, hogy májustól elkezdhetik csökkenteni a jegybank elmúlt években felvásárolt vállalati kötvény kitettségét is. A vásárlással az amerikai cégek Covid válság utáni talpraállását segítették, hamarosan viszont ennek a folyamatnak az ellenkezője veheti kezdetét.

Ennek alapvetően két módja lehet. Az agresszív, ha az eladást választják. Ebben az esetben nagyobb eladási nyomás nehezedhet a piacra. A második, ha csak hagyják kifutni ezeket, de már nem újítják meg a kötéseket. Ebben az esetben hosszú hónapok, évek alatt, kíméletesebb módon zsugorodhat a jegybank főkönyve.

Mivel mind a két esetben több ezer milliárd dolláros tételekről lehet szó, amik szintén akadályozhatják a tőzsdei növekedést.

Az amerikai jegybank múltheti kamatemelése és az esetleges szigorítás ígérete eddig nem igazán hatotta meg a befektetőket. Az azt követő napok a hagyományos és a kripto piacokon is emelkedéseket hoztak. Talán ennek is köszönhető, hogy Powell most kicsit erőteljesebben jelezte, hogy mire is kell majd számítani.

A jegybank igyekszik elejét venni a tőzsdei összeomlásoknak, ezért az ehhez hasonló, különböző rendezvényeken elejtett mondatokkal próbálja jelezni a piac felé, ha a monetáris politika várható alakulása kedvezőtlenül érintheti az árfolyamok alakulását.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Megugrott a bitcoin, elkezdődött a Terra 3 milliárdos vásárlási programja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img