Chartpunk Bitcoin Update I 2022.04.03.

spot_img

Azt követően, hogy március 27-én hajnalban egy short squeeze keretében kitört a Bitcoin a 45000 dolláros ellenállás fölé, egy oldalazó konszolidációt láthattunk a múlt hét során. A kitörés során mindössze 10 perc alatt robbant a Bitcoin árfolyama a 45000 dolláros szinttől a 47000 dolláros szintig, ez pedig azt jelezte, hogy várható némi korrekció.

A Bitcoin tehát úgy tűnik, hogy megérett a kitörésre abból a 45000 dollár alatti zónából, ahol a 2021. novemberben kezdődött lokális medvepiac csökkenő trendjének február elején történt törése óta oldalazott. Az oldalazás során már folyamatosan emelkedő aljpontokat produkált a BTC, de az ellenállást több alkalommal sem sikerült áttörnie.

A 45000 dollár fölé történő kitörés pár perc alatt egy 2000 dolláros ármozgás keretében történt, aminek az a magyarázata, hogy az ellenállás körül nyitott short pozíciók stop-loss megbízásai ott sorakoztak az ellenállás felett, és a pozíció likvidálások egy impulzív vételi nyomást eredményeztek. Gyakran látni ilyet hosszú ideig tartó horizontális szintek környékén, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezeknek a nem természetes impulzusoknak szinte mindig van korrekciója.

A korrekció mostanra megtörtént, és jelenleg a 45000 körüli zóna visszatesztjét látjuk. Ez a horizontális szint nem csak azért fontos, mert vízszintes ellenállás, hanem azért is, mert itt van a teljes téli medvepiac forgalommal súlyozott átlagár szintje is, és ennek átlépése azt jelenti, hogy a lejtmenet története során először a vevők többet hajlandóak fizetni a Bitcoin ellenértékeként, mint átlagosan november közepe óta bármikor.

Azok a trendkövető kereskedők, akik az oldalazó ármozgásból való kitörést várták, szinte tökéletes Fibonacci visszateszt során tudtak beszálló pozíciókat építeni. Ha a március 14-én indult impulzust vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy annak 61.8% szintjéig húzódott vissza az árfolyam, és jelenleg a 78.6% körül zajlik az árfolyam akció. Az impulzus átlagára jelenleg 43500 dollár, tehát ez az az ár, amit egy egészséges mean reversion keretében anélkül tesztelhet az árfolyam, hogy az emelkedő impulzus megtörne. A hét folyamán több Twitter bejegyzésben és videóban is ezeket a Fibo szinteket és az AVWAP szintet jeleztem előre, mint ideális beszállót azok számára, akik elérkezettnek látják az időt a Bitcoin piacán pozíció építésének.

A következő hetek kérdése az, hogy meg tud-e kapaszkodni a BTC a csatorna felett. Felfelé a 48000 és 52000 dollár körüli szintek lehetnek a következő fontos zónák, ha elindul egy emelkedés.

Az 1-napos grafikonon az 50-100-200 RSI szalag még nem tudott teljesen bikás állapotba keresztezni, de összességében most sokkal szebb a momentum, mint idén eddig bármikor.

A trendstruktúrát elemző 3-napos grafikonon fontos észrevenni, hogy fontos ellenálláson van az árfolyam. Az 50 és 128 periódusos mozgóátlagok medvés keresztezése és a Bollinger szalag túlvett deviancia szintje valamivel 48000 dollár alatt van, és itt látszik az árfolyam is megpihenni a március közepe óta tartó emelkedésben. A Bollinger medián a 20 periódusos mozgóátlag, és a túlvett deviancia szintről történő visszatéréskor ennek tesztje jó eséllyel megtörténik. Az SMA20 szintje jelenleg 42000 dollár körül van, és a mozgóátlag jelenleg emelkedik.

Az Awesome Oscillator most már konfirmáltan bikás területen tartózkodik, ez a bikás keresztezés pedig történelmileg a Bitcoin piacán mindig erős emelkedéseket előzőtt meg. A momentumot támogatja az RSI is, amely szépen trendel felfelé, és meg tudott kapaszkodni a saját EMA100 szintje felett.

Összességében a trendstruktúra arra ural, hogy megtörtént az aljképzés az elmúlt hónapok oldalazása során, és magas idősávon alakul a bikás trendszerkezet és a bikás momentum. A mozgóátlagok elrendezése nem teljesen optimális, hiszen rövidebb mozgók vannak hosszabbak alatt, de így is hónapok óta most a legerősebb a trendstruktúra.

Ha havi grafikonon vizsgáljuk a logaritmikus trendszerkezetet, akkor azt látjuk, hogy az emelkedő csatorna első felében van jelenleg a Bitcoin árfolyama. A medián jelenleg 80000 dollár körül van, egy esetlegesen újrakezdődő bikapiac esetén én ezt a szintet mindenféleképpen racionális célnak tudom tekinteni.

Akik követnek, azok tudják, hogy pozíciós kereskedést folytatok a Bitcoin piacán. Tehát nem konkrét beszálló és kiszálló pontokat keresek, hanem az aktuális trend alapján súlyozom 0-100% között a BTC kitettségemet. Jelenleg 55% a BTC pozícióm, a most hozzáadott 20%-ot a kitörést követő visszahúzódás során építettem. A trendstruktúra alapján ez most számomra racionális kitettség, melynek emelésére akkor látnék okot, ha a mozgóátlagok szerkezete javulna (például az SMA50 emelkedésbe fordulna), és az árfolyam akció az összes mozgó felett zajlana. A pozíció csökkentése akkor kerülne szóba, ha elveszni látnám a kialakulóban lévő bikás trendet és momentumot.

Ha kíváncsi vagy napi elemzésekre és meglátásokra tőlem, akkor a Kripto Akadémia discord szerverén és VIP csoportjában megtalálhatsz. Videós elemzéseimet pedig YouTube csatornámon találod, melyet IDE kattintva érsz el.

Jó kereskedést és szép hetet mindenkinek!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img