Jordan Peterson is ott volt Miamiban, de amit mondott már nem mindenkinek tetszett

spot_img

A népszerű pszichológus, egyetemi tanár, önfejlesztő guru és író, Jordan Peterson is ott volt a miami Bitcoin 2022 konferencián, ahol egy panelbeszélgetésben játszotta el az ördög ügyvédjének szerepét. Peterson figyelmeztette a közösséget, hogy a decentralizált pénzrendszernek lehetnek bizonyos nem várt mellékhatásai.

Peterson különösebben nem tette le a voksát egyik oldal mellett sem, a centralizáció kontra decentralizáció vagy a pénzrendszer kontra bitcoin vitában. Helyette inkább kritikusan állt a felmerülő témákhoz.

„A decentralizált pénzrendszer ötlete tényleg forradalmi, de minél többet gondolkodom róla, annál inkább tűnik aggasztónak.”

 – mondta Peterson

Magyarázata szerint a készpénz is tulajdonképpen egy decentralizált rendszer, hiszen a bankjegyek teljesen lenyomozhatatlanok. „Hála az Istennek” – tette hozzá Peterson. Ellenkező esetben a központi intézmények úgy irányítanák a dolgokat, hogy a készpénz felhasználói az általuk etikusnak tartott módon cselekedjenek, de ezt egy intézmény nagyon ritkán tudja helyesen felismerni.

Peterson elismerte, hogy létezik egy folyamat, aminek a végén, sok idő elteltével a pénz irányítása kikerülhet a politika irányítása alól. „Ez pedig eléggé aggaszt engem, mint társadalomtudóst.”

Peterson figyelmeztette a közönséget, hogy az új irányzatoknak gyakran vannak nem várt következményeik. 

„Fogalmunk sincs mi történne, ha a pénzt tényleg decentralizálnánk. Tegyük fel, hogy a bitcoin nyeri ezt a versenyt, akkor mi történik? Visszafordítható lesz? Vagy örökre velünk lesz? De mi lesz ha kiderül, hogy rossz ötlet volt és nem tudjuk visszafordítani?”.

Saját bevallása szerint nem pesszimista a kriptopénzek hatásait illetően, inkább elővigyázatos.

„Sosem fordult még elő, hogy feltalálnak valami újat és hatalmasat, majd azt csak arra a pozitív dologra használják, amire feltalálták.”

„A korlátlan lelkesedés, ami abból fakad, hogy szerintetek ez az új rendszer csak jó dolgokat fog hozni – az nem egy bölcs hozzáállás.” – figyelmeztette a közösséget Peterson.

Peterson azzal zárta, hogy a valuták között is megvan a versengés és ha ezt a bitcoin majd megnyeri, „hát legyen úgy”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img