Csalók vadásztak az OpenSea nevében a saját Discord szerverükön

spot_img

Csalók jelentek meg a világ legnagyobb NFT piacterének, az OpenSea-nak a Discord szerverén.

A csalók az OpenSea hivatalos bejelentések csatornáján tudtak publikálni a csatorna saját botjával. Az üzenetük arról szólt, hogy a piactér együttműködést kötött a YouTube-al és ennek örömére egy exkluzív, 100 darabos NFT kollekciót bocsátanak ki, amihez a mint pass-okat egy linken lehetett beszerezni. Ez természetesen hazugság volt, a link egy phising oldalra mutatott, ami a gyanútlan felhasználók jelszavait és tárcájának tartalmát is veszélyeztette.

A bejegyzés több tízezer embert ért el. Ha voltak póruljártak, egyelőre nem léptek nyilvánosság elé.

Az NFT-vel kapcsolatos Discord szerverek (is) folyamatos támadás alatt állnak. A múlt hónapban a Bored Ape Yacht Club Discord szerverét érte hasonló phising támadás, akkor az APE token árfolyamán is megérződött a csalás, az 8%-ot zuhant pillanatok alatt. Nem sokkal ezután az „unatkozó majmok” Instagram oldalát is támadás érte, ahol közel 3 millió dollár értékben loptak el NFT-ket.

a csalók bejelentése a hivatalos #announcement csatornán

De hogyan lehet elkerülni ezeket a csalásokat?

Ha téged mélyebben érdekelnek a kriptopénzek, akkor biztosan beléptél már néhány ezzel foglalkozó Discord szerverre. Itt megtalálhatnak azok az emberek is, akik le akarják nyúlni a pénzedet, a tárcádat vagy az NFT-idet. Ők általában privát üzenetet küldenek és jónak tűnő ajánlattal, egy whitelist lehetőséggel vagy azért, hogy segítséget kérjenek (amiről azt ígérik megfizetnek, de a végén te jársz pórul). A legjobban úgy védekezhetsz ezek ellen, hogy ignorálod őket, soha nem küldesz kriptopénz ismeretlennek, soha nem csatlakoztatod a tárcádat ismeretlen honlapokra és nem kattintasz gyanús linkekre.

Ez a legelterjettebb csalás, de a fenti történetben úgy tűnt, hogy egyenesen a szerver tulajdonosától jött az üzenet. Ilyenkor nehezebb dolgunk van. A legjobb, ha megkérdezzük a közösséget vagy valamelyik admint az adott Discord szerveren. Ellenőrizzük a többi  felületüket, pl. a weboldalukat vagy a Twitter, Facebook, YouTube és Telegram oldalukat, hogy máshol is meghirdették-e az ajánlatot. Ha az ajánlatot csak egyetlen helyen látod, megvan az esélye, hogy azt a felületet feltörték és csalást kísérelnek meg.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img