Chartpunk Bitcoin Update I 2022.05.08.

spot_img

A medve nem játék, tartja a székely mondás, a 3-napos SMA200 elvesztése óta fejbelőtt fácánként zuhan a Bitcoin.

A BTC piacát tágabb, több éves perspektívába helyezve a fenti grafikont szerintem érdemes megnézni. Azt látjuk ugyanis azon, hogy a 2020-as kitörés óta a Bitcoin egyetlen egyszer sem tesztelte vissza és fordította támaszba a 20000 dollár körüli korábbi ATH szintet. A piacokon az árfolyam általában lépcsőzve közlekedik, ami azt jelenti, hogy a korábbi fontos szinteket egy visszateszt során szokta a trend támaszba fordítani, és a támaszról egy erős forgalmú pattanás jelezhet igazi konfirmációt. A BTC piacon azt látjuk, hogy a korábbi csúcs 2020 év végi megdöntése óta a 20000 dolláros szint nem került kellőképpen támaszként konfirmálásra. Nem mondom, hogy ez most meg fog történni, de nem tartanám egészségtelennek, ha ez bekövetkezne.

Historikusan egy másik dolgot is érdemes észrevenni. Már jó egy hónapja jeleztem, hogy a jelenlegi mozgás nekem a 2018-as Bitcoin piacot juttatja eszembe (fájdalmas időszak volt…). Az árfolyam egy csúcsképzés után szakadt egyet, majd lassú oszcillálással közelítette és kóstolgatta az SMA200 szintjét. A támasz végül elveszett, és akkor egy újabb 50% zuhanás következett, ami után 5 hónapig (!) a padlón szenvedett a Bitcoin. Majd elindult egy újabb bull run, a többi történelem. Nem mondom, hogy az események ugyanúgy ismétlik egymást, de a grafikonok gyakran rímelnek magukkal. Ezért mantráztam idén folyamatosan, hogy az SMA200 szintje a 3-napos grafikonon milyen fontos.

A jelenlegi 3-napos Bitcoin grafikonon azt látjuk, hogy az árfolyam elvesztette az SMA200 szintjét, és jelenleg kőként zuhan, megállás nélkül. Kritikus szinthez érkeztünk, a 29000-33000 dollár közötti zóna makro idősávú támasz szint. A BTC reakcióját és viselkedését itt nagyon kell figyelni, mert ha ez a szint elveszik, akkor az én álláspontom szerint játékba kerül a korábban említett 20000 dolláros szint esedékes visszatesztelése. Ami nem egészségtelen technikailag, de sokaknak komoly pszichés nehézséget jelentene. Egy, a korábbihoz hasonló 5 hónapos 20000-24000 dollár közötti szenvedés szerintem sokakat elhajtana a piacról – egy időre. Ők aztán egyszer 60000 felett úgyis visszatérnek megint 🙂

A Bollinger szalag túladott deviancia szintjén utazik jelenleg a BTC, innen egy mean reversion hozzávetőlegesen a 40000 zóna felé történő korrekció lenne. Erre egyébként komoly esélyt látok.

A 3-napos oszcillátorok egytől-egyig medvések, az RSI elkezdte megközelíteni a túladott szintet. Az oszcillátorok nem mutatnak bikás ébredést, a momentum medvés.

Az egy napos BTC grafikonon azt látjuk, hogy a Bollinger szalag túladott szintjén utazik lefelé az árfolyam, eddig érdemi korrekció nélkül. Egy – lassan esedékes – relief rally a Bollinger medián 38600-as szintjéig, ezt követően pedig a 41000-41500 mozgóátlag szintig (SMA50 és SMA128) viheti az árfolyamot. Mivel medvepiacon vagyunk, ezek a szintek kiváló alkalmat szolgáltatnak kockázat-csökkentésre. Bikás divertencia a MACD histogram és az árfolyam között felfedezhető, az RSI-vel a bikás divergencia az RSI csökkenésével invalidálódott.

A 4-órás rövid idősávon a trend struktúra egyértelműen medvés, a mozgóátlagok medvés elrendezésben vannak, és mindegyik csökken. A MACD histogram és az árfolyam között itt is alakul egy bikás divergencia, ami hozhat némi lokális enyhülést.

Egyik kedvenc reversal indikátorom, a Knoxville Divergence már jelez a 8-órás grafikonon. Érdemben nem tud konfirmálni egyelőre, mivel eddig nem kaptunk felfelé mozgást. De jelezheti az enyhülés közeledtét, pláne ha felkúszik magasabb idősávokra is.

A napos charton jelenleg fontos horizontális zónákat a fenti képen láthatjátok. Nagyjából ez is azt mutatja, amit a trend grafikonoknál fent jeleztem, miszerint a 40000-41500 zóna lehet egy relief rally target zónája, ott lehet kockázatot csökkenteni, esetleg profitot realizálni.

Napi elemzéseimmel és grafikonjaimmal a Kripto Akadémia VIP discord csoportjában találkozhattok, hétköznapokon pedig minden délelőtt YouTube videóval is jelentkezem.

Szép hetet, jó kereskedést, sziasztok!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img