A fiat tartalékkal fedezett stabilcoinok jelentősége

spot_img

A LUNA és az UST stabilitásáért napok óta tartó küzdelem tartja izgalomban szinte az egész kripto közösséget. A Kripto Akadémia discord szerverén is mennek a találgatások, vajon mi lehet a történet végkimenetele, rengeteg információ cserél gazdát ez ügyben. A nem túl szerencsés történések hatására, blogbejegyzésben jelentette meg a Binance, hogy miért is fontosak a kripto piacon a fiat tartalékkal fedezett stabilcoinok, például a saját stabil érméjük a BUSD. Lássuk az érveket!

A legtöbb stabilcoin, így a BUSD is szabályozott, tartalékokkal fedezett és rendszeresen auditált. A stabilcoinok alternatívái, az algoritmikus stabilcoinok, az utóbbi időben a biztosítékok hiánya miatt vesztették el közel egy dolláros értéküket. (Pár hete az USDN-el történt hasonló esemény.)

Pontosan honnan ered a stabilcoinokba vetett bizalom?

A stabilcoinok megbízhatóságának messze legfontosabb tényezője a szabályozói megfelelés. A szigorú irányelvek betartásával és a felhasználói közösséggel szembeni átláthatósággal szinte az összes fiat tartalékkal fedezett stabilcoin a közelmúltban bekövetkezett de-pegging események során továbbra is megfelel a felhasználói elvárásoknak. 

Az algoritmikus stabilcoinokkal ellentétben ezeknek az érméknek a többsége átláthatóságot kínál, amely során ellenőrzi, védi és biztosítja a tartalékokat, hatékonyan fenntartva az amerikai dollárhoz való kötöttséget. Azonban ez nem minden esetben mondható el a piacon elérhető összes stabilcoinra.

A Tether 2014-es alapítása óta a stabilcoinok óriási jelentőséggel bírnak a kripto befektetők számára. A stabil eszközök előnyei a volatilis piacokon mutatkoznak meg igazán, így rendkívül népszerűek. Mindezen pontok azonban egy kulcsfontosságú tényezőn állnak vagy buknak: a stabil peg fenntartásán. 

Az, hogy egy érmét hogyan kötik az amerikai dollárhoz, az euróhoz vagy más kriptoeszközökhöz, széles skálán mozog. A közelmúltbeli de-pegging eseményeket szem előtt tartva, egy dolog viszont nyilvánvalónak tűnik: a szabályozás fontossága ezen a téren tovább fog nőni nemcsak a stabilcoin stabilitásának fenntartásában.

Mire van szüksége egy olyan stabilcoinnak, mint az USDC vagy a BUSD, hogy sikeres legyen? A befektetők vagyonának biztosítása érdekében egy sikeres stablecoinnak legalább három kulcsfontosságú területet kell lefednie: a szabályozást, az auditokat és a szilárd tartalékokat. Ha egy stabilcoin mindhárom tényezőnek megfelel, akkor beszélhetünk az eszközzel szembeni bizalomról.

  1. Olyan tartalékok, amelyek biztonságos fedezeti formákat biztosítanak

A peg fenntartása a piaci erőkre támaszkodik, hogy az árfolyamot stabilan tartsa, még a volatilis időszakokban is. Egy fiat alapú stabilcoinnak mindig olyan biztonságos eszközökkel kell rendelkeznie, amelyek valószínűleg nem veszítik el az értéküket. 

Az összes lehetséges tartalékeszköz közül a kötött fiat valuta egy jó választás. Ez az oka annak, hogy például a BUSD a tartalékok 96%-át készpénzben és készpénzzel egyenértékű eszközökben, a tartalékok további 4%-át pedig amerikai kincstárjegyekben tartja. Ez egy standard bevett iparági szokás, hogy a stabilcoint az USD-hez rögzítik.

Amellett, hogy a Paxos biztosítja több más stabilcoin esetében is a teljes körű fedezetet, átlátható folyamatot biztosít a BUSD tokenek létrehozásához és elégetéséhez. A Paxosnak emellett joga van a számlák befagyasztására és a pénzeszközök eltávolítására is, ha illegális tevékenység miatt erre szükség lenne. Ezek az alapelvek mind megfelelnek a New York-i banki törvényeknek, amelyek a stabil érmére vonatkoznak.

  1. A rendelkezésre álló tartalékok átlátható ellenőrzési folyamata

A Binance úgy véli, hogy egy fiat tartalékkal fedezett stablecoin csak annyira lehet jó, mint az azt fedező tartalékok. Ezt a biztosítékot egy megbízható könyvvizsgálónak rendszeresen igazolnia kell. Ha arra szükség van, a stabilcoint felhasználó bármikor hozzáférhet a fedezethez. Ezeket az igazolásokat általában havonta adják ki, ahogyan a BUSD és a Withum jelentéseit is. 

  1. A szabályozó hatóságokkal való együttműködés az engedélyek megszerzéséért és fenntartásáért, valamint a szabályozásért.

Egy stablecoin vagy megbízható vagy sem. A szabályozott stabilcoin kapcsán a befektetők egy szabályozó testület védelmét élvezik, amely értékeli a kínált eszközt. A stablecoin jövője kétségtelenül a szabályozó testületekkel való együttműködésen fog múlni ezen a téren.

A BUSD-t a Binance partnere a Paxos bocsátja ki. A Paxos-t pedig a New York állam pénzügyi szolgáltatásokért felelős minisztériuma (NYDFS) szabályozza. A kibocsátót és magát a stablecoint is a NYDFS felügyeli és szabályozza, amely ezen a területen a vezető szabályozó hatóságok közé tartozik. Ezáltal a BUSD, az USDP és a PAX Gold a stablecoinok azon ritka csoportjához tartoznak, amelyek a felhasználók számára védelmet és biztonságot nyújtó szabályozási megfelelőséget is magukénak mondhatják.

Ezenkívül a BUSD az NYDFS zöldlistáján is szerepel számos nagy versenytársától eltérően. 

Miért olyan fontos a szabályozás, az auditok és a tartalékok kombinációja?

Röviden, a szabályozási felügyelet, a rendszeres ellenőrzések és a tartalékok együttesen akadályozzák meg a de-pegging események bekövetkezését. 

Leggyakrabban egy stabilcoin azért fog de-pegelni, mert nem rendelkezik az általa állított tartalékokkal, kockázatos biztosítékokat tart, vagy rosszul kezelik. A fent említett három alappillér megfelelő biztonságot nyújt, hogy végső soron védjék az ökoszisztéma legfontosabb elemeit: a felhasználókat (fogyasztóvédelem fontossága).

Ne kockáztasd stabilcoin befektetésedet!

A stabilcoinok, köztük a BUSD, az USDP, az USDC a kriptoökoszisztéma alapvető részét képezik. Vásárlásukhoz a Binance szolgáltatásait ajánljuk. Az így vásárolt stabilcoinokat akár a Nexo felületén biztonságban tudod kamatoztatni.

Stabilcoin gyorstalpaló

/binance/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img