Inflációs adatok délután, javulásra számítanak a szakértők

spot_img

Ma hozzák nyilvánosságra az Egyesült Államok legfrissebb inflációs statisztikáit. A magyar idő szerint 14:30-kor várható eseményt ezúttal is kiemelt figyelem kísérheti, ami rövid távon nagy kilengésekhez vezethet.

Az elmúlt hónapokban alapvetően a medvéket erősítették a 40 éves rekordokat döntögető bejelentések. Ha a mai számok a korábbiakhoz képest kedvezőbbek lennének, vagy legalább a pénzromlás ütemének lassulásáról árulkodnának, az rövid távon némi életet lehelhet a piacokba.

Az egy hónappal ezelőtti eredmény éves szinten 8.5% volt, ami elemzői várakozások szerint most 8.1%-ra csökkenhet.

Az infláció mértékének alakulása az Egyesült Államokban (%)

Mindeközben továbbra is tart az UST stabilitásának helyreállításért folytatott küzdelem. Az elmúlt napokban gondokat okozó stabil coin az éjjel másodjára is leszúrt a 60 centes régióig, majd tegnaphoz hasonlóan emelkedni kezdett.

Az 1 dolláros érték sikeres helyreállítása újabb kritikus pont lehet majd az UST jövőjét illetően. Ha a történtek után sokan vesztik el a coinba vetett bizalmukat, akkor az 1 dolláros árfolyamhoz való visszatéréssel egy kritikus tömeg dönthet úgy, hogy a pénzét immár veszteség nélkül, de egy másik stabil coinra fogja átváltani.

Bár hivatalosan még nem jelentették be, újságírói értesülések szerint a stabil coin mögött álló cég legalább 1 milliárd dollár értékű tőkebevonást szeretne végrehajtani, amit az UST stabilizálására kíván fordítani.

Ezért cserébe az általuk felügyelt másik kriptopénzből, a LUNA-ból ajánlanának fel akkora mennyiséget, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 50%-os kedvezményt biztosítana. Ezeket a tokeneket ugyanakkor legalább egy évig kellene tartaniuk a cég kimentésére vállalkozó befektetőknek.

A LUNA az információk kiszivárgása után tovább zuhant, a szombati 60-70 dolláros szintről ma reggelre már 12 dollár alá is benézett.

Az UST történetét tegnap maga az Egyesült Államok pénzügyminisztere is megemlítette egy meghallagatás során. Jenet Yellen szerint az eset azt bizonyítja, hogy a befektetők védelme érdekében szabályozni kell a stabil coinok kibocsátását és működését. Híradások szerint az ezzel kapcsolatos amerikai törvény akár már ebben az évben elkészülhet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img