Pizza Nap: 12 éve történt az első kereskedelmi tranzakció a bitcoinnal

spot_img

A kriptopénz piac mostanában nem ad túl sok okot az ünneplésre. Március óta minden heti gyertya pirosban zárt, ezalatt 48 ezer dollárról 29 ezerre esett a bitcoin úgy, hogy a múlt héten benéztünk 25 ezerre is. Az altcoinok szintén 70 és 80 százalékos mínuszban vannak. Ilyen ez a medvepiac. Még mindig jobb, mintha lenne 10 ezer bitcoinunk és mindet elköltenénk két pizzára.

Május 22-e van, a kriptós közösség ma ünnepli a Bitcoin Pizza Napot: 12 éve egy Laszlo Hanyecz nevű floridai férfi 10 ezer bitcoint adott két pizzáért. Ez volt az első olyan tranzakció, amiben valódi árut vettek bitcoinért.

Mindez 2010-ben, kb. másfél évvel a hálózat első blokkjának kibányászása után történt. A bitcoin közösség akkor még néhány száz fővel az azóta elhíresült bitcointalk.org fórumon volt jelen és senki sem jósolta volna meg, hol tart majd az árfolyam, a technológia és a piac 12 év múlva. Hanyecz több pizzát is rendelt a bitcoinjaival, saját elmondása szerint örült, hogy tudott kaját venni egy olyan munkáért cserébe amit ingyen, egy open-source projekt keretében fejlesztett.

Laszlo Hanyecz neve azóta eggyé vált a pazarlás szóval. Akkoriban azonban annyira gyerekcipőben járt ez a piac, hogy Hanyec bitcointalk hirdetése után négy napot kellett várnia arra, hogy valaki elfogadjon 10 000 BTC-t két darab Papa John’s pizzáért. Érdekes, hogy Hanyecznek tulajdonítják a grafikus processzorral való bányászás feltalálását is, mégsem ezért vonult be a kollektív emlékezetbe.

A híres pizza deal másik felén egy Jeremy Sturdivant nevű egyetemista állt, akit jercos néven emlegettek a fórumon. Ő maga nem volt a fórum aktív tagja, Hanyeczel IRC-n keresztül beszélte meg a tranzakciót. Egy évekkel ezelőtti interjúban elmondta, hogy a bitcoinokért videójátékokat vett és rengeteget utazott belőlük Amerika-szerte. Nem bánta meg, hogy elköltötte azokat és örült, hogy ezzel is úttörő szerepet játszhatott a Bitcoin életében. Sturdivant 2018-ban eltűnt a sajtó elől és eddig még egyetlen közösségi médián sem találták meg a profilját.

A tranzakció akkor nagyjából 41 dollárt ért. Egy évvel később 57 ezer dollárt. 2013-ban már több, mint 10 millió dollárt.

A Pizza Nap alkalmából több tőzsde is különböző nyereményjátékokkal jelentkezik. A Binance-nél például tweetelned kell egy képet egy olyan pizzáról, amit te sütöttél és valamilyen kriptós dolgot ábrázol. Ezért cserébe egy évig ingyen pizzát nyerhetsz, 2000$ értékben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img