Brumm?

spot_img

A hagyományos tőzsdék világában egy 20%-ot meghaladó esés után szokás a trendet medvepiacnak nevezni. A világszerte iránymutató részvényindexnek számító SP500 pénteken került ez alá a határérték alá, ám zárásra sikerült visszaküzdenie magát a kritikus szint fölé.

A fordulat egy váratlan jegybanki kommentárnak volt köszönhető. Habár a FED folyamatos szigorításai már hónapok óta sakkban tartják a piacokat, egyik képviselőjük pénteken úgy nyilatkozott, hogy akár már jövőre elkezdhetnek visszatérni a befektetéseket támogató környezet visszállításához. Ezzel még ha csak halványan derengőként is, de feltűnt a fény az alagút végén. Annak eléréséig azonban még nagyon hosszú út áll előttünk.

Mivel a lejtmenetben a kripto és a hagyományos piacok egymással szinkronban mozogtak, alighanem a medve piac szélén lavírozó SP500 lesz az, ami a továbbiakban meghatározhatja az árfolyamok további mozgását.

A bitcoin minden korábbi negatív rekordot döntött azzal, hogy mára virradóra a nyolcadik egymást követő hetét zárta mínuszban. Az SP500 hét hete tartó lejtmenete szintén extrémnek számít (utoljára 1932-ben volt erre példa), így a túladottság miatt egyre több szakértő számít legalább egy átmeneti enyhülést hozó emelkedésre.

Mivel a hagyományos tőzsdéken ritkák az ilyen mértékű korrekciók, elemzők szerint a hosszú távon, több évre/évizedre előre gondolkodó nagyobb befektetői alapok a hónap végi portfólió rebalanszálásaik során már vásárlásokba kezdhetnek. Ezek ugyan aligha fognak beindítani egy újabb emelkedő trendet, ám rövid távon megajándékozhatnak minket néhány zöld gyertyával.

Sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy ha tényleg sor kerül egy ilyen emelkedésre, akkor más szereplők ezt arra fogják felhasználni, hogy az év további részére továbbra is kedvezőtlennek tűnő kilátások miatt ismét short pozíciókat építsenek. A jelenlegi túladottság mellett a kripto piacon nehéz jó ‘várható hozam/kockázat’ arányú shortokat indítani, de egy 20-40%-os emelkedés újra visszahozhatná a medvék étvágyát.

A kriptók világában nem számítana szokatlannak, ha rövidebb időn belül egy ilyen mértékű növekedés következne be. Ezzel éppen csak visszatérnénk azokra a szintekre, amiken a Terra Luna két héttel ezelőtti összeomlása előtt tartózkodtunk. A top 10-be tartozó Terra földbe állása váratlan helyzetet teremtett, ám a több napos eladási hullámot követő 10 napos oldalazás arra utal, hogy mostanra már némiképp lenyugodtak a kedélyek.

Ha tehát a hagyományos piacok szereplői is úgy akarják, akkor egy időre a kriptókban érdekeltek is jobb kedvre derülhetnek. Ennek kapcsán érdemes lesz odafigyelni az amerikai tőzsdék magyar idő szerinti 15:30-as nyitására. Az SP500 körül kibontakozó akció árulkodó lehet a folytatást illetően.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img