Celsius pánik és magas infláció: a hétvégén tovább gyengült a kripto piac

spot_img

A hagyományos és a kripto piacok is eséssel reagáltak az amerikai inflációs adatok péntek délutáni közzétételére. A bitcoin árfolyama 25 000 dollárig zuhant, ahol a cikk írásának a pillanatában még tartotta a Terra májusi összeomlásakor kialakított mélypontját.

A vártnál rosszabb inflációs számok néhány nappal a jegybank erre a hétre tervezett ülése előtt érkeztek, ahol egyébként is egy újabb, a pénzromlás visszaszorítását célzó intézkedés bejelentésére lehet számítani.

A szervezet az elmúlt hetekben több alkalommal is kommunikálta, hogy valószínűleg egy a piacokat tovább gyengítő döntést fog megszavazni, lehetőséget adva a befektetőknek, hogy felkészüljenek a változásra. A kedvezőtlen statisztikák azonban lehet, hogy a vártnál is szigorúbb fellépésre ösztönözik majd a FED képviselőit, akiknek a döntését szerdán, magyar idő szerint 20:00-kor fogják közzétenni. A nyilatkozatot fél órával később a jegybank elnökének sajtótájékoztatója követi, ahol szintén fontos információk hangozhatnak el.

A következő 3 nap valószínűleg az erre való várakozás jegyében telhet, de minderre kripto fronton rátett még egy lapáttal az egyik ismert hitelező és kamatozó szolgáltatásokat kínáló platform, a Celsius lehetséges fizetésképtelenségének a híre.

Nem ez az első eset, hogy hasonló pletykák látnak napvilágot. Az oldal az elmúlt időszakban több nagy értékű DeFi hack áldozatává vált, miután ügyfeleinek a pénzét éppen a feltört appokon keresztül próbálta meg tovább fialtatni. A Terra több tízmilliárdos bedőlése kapcsán is felmerült a nevük, mint a történtek egyik feltehetően jelentősebb kárvallotja, a hétvégén pedig a legnagyobb ethereum kamatozó szolgáltatás, a Lido körül kialakult problémák miatt kerülhettek nehéz helyzetbe, aminek éppen ők a legnagyobb befizetői.

A Celsius igazgatója a napokban minden csőddel kapcsolatos találgatást határozottan visszautasítot, ám egyes elemzők eközben arra jutottak, hogy valójában már csak néhány hétre elegendő pénz állhat a rendelkezésükre.

Tegnap több száz millió dollár értékű kiutalást hajtottak végre az oldalról, amire a Celsius ma reggel az “extrém piaci körülményekre” hivatkozva felfüggesztette ennek a lehetőségét.

A Celsius – Lido fiaskó nagymértékben erősíthette az ethereumra nehezedő nyomást, ami ugyan már pénteken elvesztette a másfél éve erős támaszként szolgáló 1700 dolláros szintjét, ám ma reggelre tovább gyengült és egészen az 1300 dolláros régióig zuhant vissza.

Az ethereum visszaesett a 2017-es bika piac során kialakított csúcs alá

Az árfolyamok további mozgását nagymértékben befolyásolhatja majd a hagyományos piacokon uralkodó hangulat. Az amerikai tőzsdéken magyar idő szerint 15:30-kor veszi kezdetét a kereskedés.

Pozitív fordulatban valószínűleg csak a jegybank szerdai ülését és kedvező (a vártnál nem szigorúbb) döntését követően lehet reménykedni, ám bármilyen emelkedés kapcsán fontos észben tartani, hogy most sok kriptovalutánál egy 20-30%-os növekedés is csak annyit jelentene, hogy visszateszteljük a korábban támaszként szolgáló, de most már ellenállásnak tekinthető szinteket (például az ethereum 1700 dolláros árfolyamát).

Egy 20%-os emelkedés sem javítana sokat a jelenlegi helyzeten, mert továbbra is a lélektani határ alatt maradnánk

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img