Kamatot emelt a jegybank

spot_img

Az Egyesült Államok jegybankja tegnap 0.75%-os emelést hajtott végre és ezzel 1.75%-ra növelte az alapkamatot. A szervezet vezetője később hozzáfűzte, hogy készek bármit megtenni az infláció megfékezésének érdekében.

A piacok az esti órákban emelkedéssel reagáltak a határozott bejelentésre, ám a nagy képet tekintve egyelőre ez sem változtatott a kialakult helyzeten. A döntés gazdasági hatásai csak lassan, hónapok múlva lesznek érzékelhetők, így kicsi az esélye, hogy csak emiatt újabb csúcsokig vágtázzon az árfolyam.

A bitcoin az elmúlt hét folyamán 30, az ethereum közel 40 százalékot vesztett az értékéből, ám még ha csak egy kicsin múlt is, de sikerült megtartaniuk a lélektaninak számító 20 000 és 1000 dolláros szintjeiket. Ez különösen az elmúlt napok kényszerített eladási nyomásának (Celsius, 3AC) tekintetében volt szép teljesítmény, igaz egy kisebb csoda is kellett hozzá.

A bitcoin 20 070 dollárig, az ethereum 1012 dollárig esett vissza

A tegnapi mélypont közelében alig több mint 1 dollár választott el minket attól, hogy egy 100 000 ETH, vagyis 100 millió dollár nagyságú hitel likvidálódjon. Ez könnyen 1000 dollár alá taszíthatta volna az ethereum árfolyamát, ami ki tudja milyen reakciót váltott volna ki a piaci szereplőkből.

A hitel a valóságban már a likvidálási szintje alá került, ám a felvevőjének az volt a szerencséje, hogy az AAVE hitelező platformját használta. A defi app az árfolyam adatokat a Chainlink által biztosított szolgáltatásból nyeri, ami informálja az AAVE okos szerződéseit, hogy mikor kell végrehajtaniuk bizonyos árfolyam specifikus funkciókat, például egy likvidációt. Mivel ezeknek az adatoknak a továbbítása egy ethereum blokkláncon végrehajtott tranzakcióval történik (amiért ugyebár fizetni kell), a költséghatékonyság érdekében mindig csak a 0.5 százaléknál nagyobb elmozdulások után kerül sor a következő frissítésre.

A kérdéses hitel ugyan a valóságban már a likvidálási ár alá került (a nagyobb tőzsdéken ez alatt járt az árfolyam), ám még éppen beleesett az AAVE utolsó 0.5%-os frissítésének a szórásába, így túlélte azt a nagyjából 10 perces időszakot, amikor végül megfordult a trend és emelkedésnek indult az ETH árfolyama.

A héten várható még egy jelentősebb piaci esemény, ami ugyan elsősorban a hagyományos tőzsdéket érinti, ám a háttérben a kriptókra is hatással lehet. Pénteken lesz a következő Quadruple Witching, vagyis az a nap, amikor egyszerre járnak le a hagyományos piacok negyedéves határidős és opciós szerződései. Ezek sokszor a nagyobb összegeket mozgató piaci szereplők játékszerei, akik most fogják újrabalanszálni a portfólióikat és “megteszik tétjeiket” a következő három hónapos időszakra.

Amellett, hogy ezen a napon is előfordulhatnak nagyobb kilengések, az újabb negyedéves pozíciók megnyitása is hatással lehet a piaci hangulatra, attól függően, hogy a bálnák inkább további esésre, vagy esetleg emelkedésre kezdenek játszani. Ezeknek a döntéseknek a meghozatalára nem feltétlen pénteken kerül majd sor, de a részvénypiacok következő 2-3 hétben mutatott viselkedése árulkodó lehet a negyedév további irányát illetően.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img