A bank ellen tüntettek a pénzük kisajátítása miatt, tankokat küldött rájuk a kínai kormány

spot_img

Szerdán megjelentek a Kínai Kommunista Párt tankjai Csengcsouban, hogy ráijesszenek a Bank of China egyik fiókja előtt tüntető tömegre. Az egész honani tartományra kiterjedő tüntetési hullám a Bank of China új rendelkezése miatt tört ki. A bank ugyanis egyoldalúan deklarálta, hogy a helyi betétek ezentúl befektetési terméknek minősülnek és emiatt korlátozzák azok kivételi lehetőségét. 

A legnagyobb tüntetés tíz nappal ezelőtt volt szintén Csengcsouban, ahol betétesek követelték vissza a pénzüket. Annak ellenére, hogy a bank és a tartományi pénzügyi felügyelet korábban bejelentette, hogy július 15-ig visszaadja a pénzét annak, aki igényli azt, ez csak az esetek töredékében történt meg. 

A kínai média egyelőre hallgat az ügyről.

A harckocsik megjelenése sokaknak a Tienanmen téri vérengzést juttatja eszébe. Az 1989-es pekingi diáktüntetésnek több száz, de egyesek szerint több ezer áldozata volt. A Párt a mai napig hallgat az eseményekről.

Az események messzebbre is mutatnak. A Kínában kialakuló gazdasági válság és készpénz éhség nyomán az is elképzelhető, hogy a bankok nem tudnak elég pénzt kigazdálkodni a kifizetésekre. Miután válságba került az építőipar, a tartományok is elveszítették fő bevételi forrásukat, a földbérleti díjakat. Emellett az év első felében közel 5 millió kínai vállalkozás jelentett csődöt, ami szintén negatívan hat a mérlegre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img