Kisebb kamatemelésekkel folytathatja az amerikai jegybank

spot_img

Az amerikai jegybank esti kamatemelése után mind a hagyományos, mind a kripto piacok emelkedni kezdtek. Habár a napközbeni trend már ezt megelőzően is felfelé mutatott, a kitörés az intézmény elnökének sajtótájékoztatója alatt következett be.

Az ezen elhangzottak szerint szeptemberben még elképzelhető, hogy egy nagyobb kamatemelésre fog sor kerülni (augusztusban nem lesz kamatdöntő ülés), ám ezt követően kisebb lépésekkel (0.25% – 0.5%) haladhat majd tovább a szervezet, hogy ne helyezzen túl nagy nyomást a gazdaságra. A legfőbb cél továbbra is a magas infláció visszaszorítása lesz, amire a jövőben mindig a friss gazdasági adatoknak megfelelő módon szeretnének reagálni.

A tegnapi 0.75%-os emeléssel az irányadó kamat 2.25 -2.5%-ra növekedett, amit semleges szintnek neveztek, ahonnan szükség szerint lehet majd a szigorúbb, vagy enyhébb irányokba elmozdulni.

A jegybank elnöke szerint ugyan jelenleg még erős az USA gazdasága, de már elkezdtek mutatkozni a gyengeség jelei, ezért reméli, hogy nagyobb károk nélkül lesznek képesek elérni a kitűzött céljukat. Mindezzel arra utalt, hogy a jegybank a fogyasztás monetáris eszközökkel való visszaszorításával küzd a pénzromlás ellen, így a további emeléseknek idővel természetes velejárója lehet a munkahelyek akár nagyobb arányú megszűnése.

A beszéd alatti gyors árfolyam növekedés részben a nagyobb emelések végének bejelentése miatt következhetett be, részben pedig az esésre spekuláló shortolók magas száma miatt, akiket a pozícióik felbontására kényszeríthetett a váratlan roham. Mivel a shortokból való kilépés szintén vásárlást jelent, ez tovább erősíthette a folyamatot.

A lendület még a hajnali órákban is tovább vitte az ethereumot, ami a hétvégén elért csúcsa fölé is benézett. A mozgást a bitcoin is lekövette, igaz továbbra is csak szerényebb módon követve az eseményeket.

Kérdés, hogy a bikák képesek lesznek-e megőrizni a tegnap megszerzett előnyt. Ezzel kapcsolatban sokatmondó lehet a hagyományos amerikai piacok ma délutáni teljesítménye.

Ma este az ország két legnagyobb vállalata, az Amazon és az Apple teszik majd közzé a negyedéves pénzügyi jelentéseiket, illetve ugyancsak ma hozzák nyilvánosságra az USA második negyedéves GDP adatait. Mind a három esemény befolyással lehet a mai, illetve holnapi kereskedésre. A GDP magától értetődő módon, míg a két cég bejelentése azért, mert az Amazon részvények árfolyama 3%-os, az Apple-é pedig 7%-os súlyozási arányt képvisel a világ iránymutató gazdasági indexének számító SP500 értékének meghatározásában.

A GDP adatok magyar idő szerint 14:30-kor, az Apple tájékoztatója 22:00-kor, míg az Amazon értékelője 22:30-kor érkeznek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img