A vártnál gyengébb volt az infláció, növekedtek a piacok

spot_img

Miután a fogyasztói árindex (CPI), vagyis a júliusi inflációs adatok a vártnál kedvezőbbek lettek, a kriptopénz piac egy óra alatt több, mint 50 milliárd dollárral növelte kapitalizációját.

Mivel a piaci szereplők többsége attól tartott, hogy kedvezőtlenül alakul a mutató, a CPI jelentés megjelenése előtt a kriptopiacot a félelem és a bizonytalanság uralta. 

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának (BLS) legfrissebb CPI-adatai szerint az infláció lassult, méghozzá nagyobb mértékben, mint amire korábban számítani lehetett. Az Egyesült Államokban a lassuló benzinár növekedés (9,1%) javított a számokon, de a bérleti díjak és az élelmiszer árak továbbra is felívelőben vannak.

Az infláció lassulásáról szóló híreket követően mind a részvény-, mind a kriptopénz piac azonnal emelkedésbe kezdett. Az S&P 500 index közel 1,8%-ot emelkedett a korai kereskedési órákban, míg a teljes kriptopiac értéke 1,092 billió dollárról 1,142 billió dollárra emelkedett egy óra alatt a CoinMarketCap adatai szerint.

Ennek ellenére a friss inflációs adatok 1981 novembere óta így is a legmagasabbak voltak.

A bitcoin és az ethereum árfolyama vezette a felívelést: előbbi 4%-ot emelkedett és 24 ezer dolláron kereskedik, míg az ETH 9,5%-to ment, 1845 dollárig.

Mi az a fogyasztói árindex?

A fogyasztói árindex az infláció jelzésére szolgáló indexszám. Méri a lakosság által megvásárolt áruk, igénybe vett szolgáltatások árának átlagos változását egy meghatározott időintervallumon belül. Általában ezt tekintik az infláció mérőszámának, bár a teljes infláció becsléséhez és meghatározásához sok más árindexet is érdemes figyelembe venni. A világ legtöbb országában a fogyasztói árindexhez kötnek különböző szociális és jóléti szolgáltatásokat, pl. a nyugdíjakat, szociális jellegű segélyeket. Figyelembe veszik azt a jegybanki alapkamat és különböző kamatlábak megállapításakor stb. A kormányok és központi bankok pénzügyi politikájukban elsősorban inflációs céljaik alakításánál számításba veszik a fogyasztói árindexek valós és becsült változását.

/wiki/

(köszi a képet csakgabriella#6919-nek a Discord-on)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img