Ha nem lenne elég baj a Celsius háza táján

spot_img

A Celsius jogi problémái és megpróbáltatásai még messze nem értek véget. A napokban a kanadai szabályozó hatóságok jelezték, hogy csatlakoznak a Celsius csődeljárásának kivizsgálásához, valamint a kaliforniai hatóságok azzal vádolják a hitelezőt, hogy be nem jegyzett digitális értékpapírokat kínált befektetőknek az államban.

A hét elején jelentették, hogy a kanadai szabályozó hatóságok is csatlakoztak az Egyesült Államok joghatóságaihoz a Celsius Network összeomlásának kivizsgálásához. A Financial Post-hoz közeli források elárulták, hogy a québeci Autorité des marchés financiers (AMF) már június óta érdekelt a Celsius összeomlásában. A meg nem nevezett informátorok szerint, az AMF vizsgálatának hátterében részben az áll, hogy a tartomány legnagyobb nyugdíjkezelője, a Caisse de dépôt et placement du Québec 150 millió dollárt fektetett be 2021 októberében a Celsiusba.

Sylvain Théberge, az AMF médiakapcsolati igazgatója és a Caisse tisztviselői sem kommentálták még érdekeltségüket a Celsius ügyben.

A nyugdíjkezelő még 2021-ben egy 400 millió dolláros finanszírozási kör részeként fektetett be a Celsiusba. Akkor azt nyilatkozták, hogy ezt a lehetőséget arra fogják használni, hogy “bővítsék kínálatukat és termékeiket, összekapcsolva a hagyományos tőkepiacot a kriptovalutákéval“.

Az AMF és a SEC közösen vizsgálódik

Mivel az ügy átnyúlik a kanadai-amerikai határon, a kanadai szabályozó hatóságok együttműködnek a SEC-el a vizsgálatban. A SEC már több állam, köztük Texas szabályozó hatóságaival is együttműködik a Financial Post szerint. 

Lakossági fronton az AMF a kanadai tartományban élő felhasználókra fókuszál, az Ontario Securities Commission pedig hasonlóan az iránt érdeklődik, hogy a Celsius csődje érintette-e a kanadaiakat, ha igen milyen mértékben.

Másrészről a kaliforniai Pénzügyi Védelmi és Innovációs Minisztérium (DFPI) távoltartási végzést adott ki a Celsius ellen. Ennek értelmében a csődbe ment kriptokölcsönző nem folytathatja az értékpapíroknak minősített kamatozó számlák értékesítését és forgalmazását Kalifornia államban. 

A DFPI egyébként eddig két beszüntetési és távoltartási végzést adott ki korábban, szintén  kriptohitelezési platformok ellen, nevezetesen a BlockFi-nak és a Voyager-nek.

A hatóságok azt állítják, hogy a Celsius által kínált és értékesített “Earn Rewards” számlák értékpapírok, még akkor is, ha a hivatal nem adott ki ilyen engedélyt a tevékenységek gyakorlására. A DEPI azt is állította, hogy a Celsius és vezérigazgatója, Alexander Mashinsky elmulasztotta teljes mértékben nyilvánosságra hozni üzleti tevékenységének és az Earn Rewards számlák lényeges aspektusait.

A kaliforniai DEPI mellett jelenleg több állami ügynökség is vizsgálódik a platform ellen. Vermont Pénzügyi Szabályozási Minisztériuma (DFR) szintén azt állítja, hogy a Celsius be nem jegyzett értékpapír értékesítést folytatott lakossági befektetőknek.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance és az FTX szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcábann biztonságban tárolni.

Héttagú bizottság segíti a bíróság munkáját a Celsius ügyben

/watcher.guru, financial post, cryptopotato/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img