Milliárd dolláros lyuk a Celsius mérlegében

spot_img

Múlt héten csütörtökön jelentett csődöt a Celsius, az egyik legnagyobb kripto lending  szolgáltatásokat kínáló platform. “A hitelező cég Chapter 11-nek nevezett csődvédelmi eljárást kért maga ellen, ami azt jelenti, hogy megpróbálják majd a működésüket megreformálva, de azt tovább folytatva megtéríteni az ügyfeleiknek okozott kárt.”

A csődvédelmi nyilatkozatból sok minden kiderült köztük az is, hogy a cég mérlegében hivatalosan 1,19 milliárd dolláros lyuk tátong. Nem hivatalosan a számok ennél sokkal rosszabbak, hiszen a 600 millió dollár értékű CEL tokent a vállalat eszközként tart nyilván.

A napvilágot látott adatok szerint a cég 5,5 milliárd dollárral tartozik az ügyfeleknek és a hitelezőknek. Eszközei összesen 4,3 milliárd dollárt tesznek ki úgy, hogy az elmúlt hetekben három nagy kölcsönt fizettek vissza a Maker-nek, az Aave-nak és a Compoundnak, amelyek nagyjából összesen 1 milliárd dollár értékű biztosítékot jelent.

A Celsius Network adósságainak és eszközeinek listája 2022. július 13-án. Előzetes nem auditált összegek, csak a szemléltetés céljából, 10 millió USD-re kerekítve. (Forrás: bírósági jelentés)

A dokumentáció alapján a cég ügyfélbetétekkel fedezett hitelezést is folytatott annak érdekében, hogy egy 750 millió dolláros hitelkereten keresztül bitcoin bányászatba kezdhessen, amelyről korábban a Kripto Akadémia oldalán is beszámoltunk.

A Celsius azt is elismerte, hogy ügyfélpénzeket vett fel és irányítottan spekulált különböző határidős eszközökkel. A jelentés szó ejt 35000 ethereumról is, ami eltűnt, mert a Celsius szerint a privát kulcsok elvesztek. A bejelentés teljes dokumentációja itt olvasható.

Az ügyfelek pénzeszközeivel való hanyag gazdálkodás meggondolatlan jellege és a határidős eszközökkel való tőkeáttétes kereskedések miatt a befektetők kriptoeszközeiből több milliárd dollár válhatott semmivé.

A Celsius nemrégiben benyújtott Chapter 11 szerinti csődbejelentésében közzétették a cég hitelezőinek listáját is. Az egyik legnagyobb hitelező, akit Pharos USD Fund SP néven azonosítottak, több kulcsfontosságú vezető céggel áll kapcsolatban, köztük az Alameda Research-el.

https://twitter.com/DylanLeClair_/status/1547620288761802753

A lista szerint a Symbolic Capital Partners Ltd. szerepel (49. oldal) a Celsius legnagyobb biztosított hitelezőjeként 2000 ETH-val, ami a bejelentés időpontjában nagyjából 23 millió dollárnak felel meg. Ami a fedezetlen hiteleket illeti, az előbb is említett Pharos USD Fund (47. oldal) 81 millió dolláros követeléssel áll a Celsius-al szemben.

A listán lejjebb található az Alameda Research is (47. oldal), amelynek a Celsius 13 millió dollárnyi fedezetlen hitellel tartozik.

A Celsius az arról szóló részben, hogy hogyan került csődbe azt írta, hogy a platformján lévő eszközök mennyisége a vártnál gyorsabban nőtt. „Ennek eredményeként a Vállalat, utólag visszatekintve, rossznak bizonyult vagyontelepítési döntéseket hozott.

Minél több dokumentum és bejelentés kerül nyilvánosságra, világosan látszik, hogy az iparági szereplők mennyire összefonódtak, kapcsolódnak egymáshoz. A közelmúltban bekövetkezett Terra LUNA és a 3AC összeomlásának hatásait még nem ismerjük kellő mértékben, teljes mélységében nem is lehet még jelenleg felmérni az iparágra mért hatását.

A Celsius és a kriptotér más szereplőinek súlyos hanyagsága miatt minden bizonnyal szigorúbb szabályozást fog maga után vonni a CeFi platformokra.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

/bitcoin magazine, decrypt, coinpedia/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img