Betiltotta a kriptót, majd üldözni kezdte a tradereket a tálib kormányzat

spot_img

Miután az ország központi bankja néhány hete országos tilalmat rendelt el a kriptókra, az afganisztáni tálib rezsim letartóztatott több kriptovaluta kereskedőt, akik az utasítás ellenére nem hagytak fel a digitális eszközök kereskedésével.

Egy Bloombergnek nyilatkozó magas rangú afgán rendőrségi tisztviselő szerint az intézkedést azért hozta az iszlamista kormányzat, mert egyes állampolgárok kriptopénzben kezdték el tárolni a vagyonukat, hogy megvédjék azt a tálibok elől.

„A központi bank utasítást adott nekünk, hogy minden váltót, magánszemélyt és üzletembert tiltsunk el a >>csaló<< digitális valutáktól, például a bitcoinnal való kereskedéstől” – mondta Sayed Shah Saadaat, a herati rendőrkapitányság bűnügyi nyomozásért felelős vezetője a Bloombergnek.

Saadaat szerint tizenhárom személyt vettek őrizetbe (bár többségüket később óvadék ellenében szabadon engedték) és több, mint húsz kriptovalutákkal kapcsolatos vállalkozást is bezártak Heratban, az ország harmadik legnagyobb városában.

Amióta az ország a tálibok ellen bevezetett szankciók miatt elvágta magát a globális pénzügyi rendszertől, a kriptopénzek használata egyre elterjedtebbé vált. Egyes hírek szerint a pénzügyi szolgáltatásoktól eltiltott nők körében is egyre népszerűbbé kezdtek válni a kriptopénzek.

Bár a világ kormányai fokozatosan szigorítják a kriptopénzeket érintő szabályokat, az ilyen jellegű nyílt betiltásra ritkán van példa. Az ország ezzel a lépéssel Kína példáját követi és csatlakozott azon országok sorához, amelyek minden kriptopénz tranzakciót illegálissá tettek.

/finbold/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img