BNB Chain hack: 600 millió dolláros lopás a Binance blokkláncán

spot_img

Hacker támadás áldozata lett a Binance blokklánca. Az elkövető egy BNB Chain-re más halózatokról érkező utalásokat fogadó hidat (BSC Token Hub Bridge) tört fel, amivel 2 millió darab BNB Coin-t zsákmányolt. Nem sokkal később le is állt a Binance blokklánc, miután a tőzsde arra kérte a node-ok üzemeltetőit, hogy átmenetileg szüneteltessék a működését.

A közel 600 millió dolláros lopással megszerzett tokenek nagy része (~85%) jelenleg is a BNB láncon van és a leállás miatt mozdíthatatlan. A fennmaradó részből a támadónak sikerült 50 millió dollár értékű ETH-et vásárolnia és 20 millió dollár értékű ETH hitelt felvennie. Ezeket és velük együtt még néhány millió dollár értékű stabil coint az Ethereum, a Fantom és az Arbitrum láncaira utalta át.

A támadás kapcsán a Binance igazgatója rövid közleményt adott ki, amiben biztosította követőit, hogy a tőzsdén tárolt pénzeket az esemény nem érintette, az itt elhelyezett betétek biztonságban vannak. Ugyanakkor a BNB Chain alapú (pl.: BNB, BUSD, stb.) be- és kiutalási lehetőségek a leállás miatt egyelőre nem működnek.

A BNB chain közösségi oldalán megjelenő üzenetekből feltételezhető, hogy a biztonsági rés javítása már folyamatban van és a blokklánc pár órán belül újraindulhat. A leállás ugyanakkor arra is egyértelmű bizonyítékként szolgált, hogy a hálózat nem decentralizált és bármikor lekapcsolható.

A BNB árfolyama eddig egy nem túl jelentős, mindössze 5%-os eséssel reagált a hír megjelenésére, amivel a hétfőn mért szintre esett vissza. Kérdés, hogy amikor újraindul a BNB Chain és vele együtt a BNB tranzakciók lehetősége,  megindul-e a lavina és kezdetét veszi-e egy nagyobb eladási hullám?

Habár egyéni szinten mindenképp jelentős összegről volt szó, a BNB Chain-ről való kiutalások miatt őt ért néhány tízmillió dolláros kár a Binance számára nem jelent túl nagy érvágást. A tőzsde minden negyedévben arra fordítja a bevételeinek egy részét, hogy a saját kriptovalutájának számító BNB-t visszavásárolja és az így megszerzett tokeneket megsemmisítse. Ezt a folyamatot egészen addig ismétli, amíg a teljes rendelkezésre BNB álló mennyiség az eredetileg kibocsátott készlet 50%-ára csökken.

A Binance a júliusban végrehajtott utolsó égetése során 1.96 millió BNB-t, vagyis akkori árfolyamon számolva 393 millió dollár értékű kriptovalutát semmisített meg el. Ez a “szándékos pénzkidobás” a többszöröse annak a veszteségnek, ami most érte a hálózatukat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img