Szerda este ismét kamatdöntés

spot_img

Mozgalmas hét előtt állnak a kereskedők. Ma este a jegybank kamatdöntő ülése, pénteken a munkanélküliségi adatok közzététele, egy hét múlva (november 8-án) pedig az amerikai elnökválasztás hozhatják mozgásba a tőzsdéket.

Az amerikai jegybank ma este, magyar idő szerint 19:00-kor hirdeti ki az új irányadó kamatot, amit 19:30-kor a szervezet elnökének sajtótájékoztatója fog követni. Főleg ez utóbbitól várják a csodát a befektetők.

Ismert amerikai médiumok szerint a jegybank ugyan ezúttal is egy nagyobb, 0.75%-os emelésre készül, de ezt már egy enyhítésre utaló kifejezéseket is tartalmazó magyarázat követheti. Ha sor kerülne erre, akkor a várakozások szerint a következő 3-6 hétben egy alapvetően felfelé mutató trendbe állhatnának a piacok.

A múlt heti emelkedések javarészt ezen hírek terjedésének voltak köszönhetők. A kezdőlökést egy Wall Street Journal oldalain megjenelt és enyhítést sejtető cikk adta meg, amit pár nappal később egy ismert TV csatorna, a Fox Business forrásai követtek. A jó hangulatban a kriptók többsége szintén zöld hetet tudhatott maga mögött.

Ugyanakkor nem ez lenne az első olyan alkalom, hogy hasonlóan felfokozott várakozásokkal fussunk neki egy jegybanki eseménynek. Ezek többsége nem ért jó véget, ezért szép számmal akadnak olyan elemzők, akik a múlt heti ralli ellenére megkérdőjelezik a sajtóértesülések hitelességét.

A jegybanki emelések célja, hogy a magas kamatok pénzt vonjanak el a gazdaságból és a piacoktól, és ezzel próbálják meg visszafogni a szabadon forgó pénz mennyiségét, ezáltal pedig az inflációt. Mivel a pénzromlás üteme a tavasz óta tartó emelések ellenére sem csökkent érezhetően, a szkeptikusok jelenleg még korainak tartják az esetleges enyhítés bejelentését.

Amint arra egy elemző is felhívta a figyelmet, az idei kamatemelő ülések kivétel nélkül rövid távú trendfordulót jelentettek a bitcoin számára. Ha ezek előtt emelkedett az árfolyam, akkor az ülés után esni kezdett, és vice versa. Az elmúlt héten emelkedés volt, így a statisztikák most újabb esést vetítenek előre, de ez persze semmilyen garanciát sem jelent az események tényleges végkimenetelét illetően.

Az viszont valószínű, hogy a ma esti bejelentést nagy elmozdulások kísérhetik, mind a hagyományos, mind a kripto piacokon. Erre az európai óraátállítások miatt a korábbi hónapokban megszokottól eltérően nem 20 és 21 óra, hanem 19 és 20 óra között lehet majd számítani.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img