Jogi keretet kaphat az értékpapírok tokenizálása Magyarországon

spot_img

Hamarosan a magyar parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat csomag, ami hazánkban is megteremtené a pénzügyi eszközök tokenizációjának lehetőségét.  Ezzel megvalósulhat a pénzügyi eszközök blokkláncokon – vagy ahogy a javaslat fogalmaz: megosztott főkönyvekben – való megjelenése. 

A blockchain alkalmazások felügyeleti, ellenőrzési feladatára a törvényjavaslatban a Magyar Nemzeti Bankot jelölték ki. A főkönyvi technológiával kapcsolatos törvénymódosítások legkésőbb 2023. március 23-án hatályba léphetnek.

-írj a fintechzone.hu

A törvényjavaslatot a múlt héten, november 15-én nyújtotta be dr. Semjén Zsolt, miniszerelnök-helyettes „A pénzügyi szektort érintő törvények módosításáról” címmel. A javaslatot az EU-s jogharmonizációs kötelezettség hívta életre, ugyanis az Európai Parlament és Tanács már idén májusban elfogadta a DLT, vagyis a megosztott főkönyvi technológia szabályozásának alapjait a pénzügyi ágazatban.


Black Friday a Kripto Akadémián! Legyél a Discord szerverünk VIP tagja, most akár 40%-kal olcsóbban! Katt ide!


Mivel a kriptopénzek egy része a hatályos magyar jogszabályok alapján már most is a pénzügyi eszköz kategóriába esik, így az azokat kibocsátó cégekre a meglévő pénzügyi ágazati szabályok vonatkoznak.

A törvény elfogadása után a pénzügyi eszközök kibocsátására, rögzítésére, átruházására vagy tárolására a blokklánc technológia útján is sor kerülhet. Ezek megjelenése azonban a meglévő, hagyományos eszközosztályokat szabályozó törvények szellemét nem változtatja meg, csupán egy új kezelési módot legitimál.

„Fontos megjegyezni, hogy ez az alkalmazási terület erősen kísérleti fázisban van, így a következő években látjuk meg, hogy melyek az igazán és melyek a kevésbé sikeres alkalmazási példák.”

 – tette hozzá Szegő Dániel a fintechzone.hu-nak.

/fintechzone.hu/

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img