A teljes Bitcoin készlet mindössze 22%-a van a piacon

spot_img

A Glassnode által közölt on-chain adatok szerint a Bitcoin teljes forgalomban lévő készletének közel 78%-a illikvid, így az összes kibányászott bitcoin kevesebb, mint 22%-a van jelenleg a piacon.

Az illikviditás az a pont, amikor a Bitcoin olyan pénztárcákba kerül, amelyek nem mutatnak tranzakciós előzményeket, míg a likviditás az, amikor a BTC olyan pénztárcákba kerül, amelyeknek költési előzményei vannak, mint például a forró pénztárcák és a tőzsdék.

Az illikvid kínálat egy fontos mérőszám a piacon, mivel azt jelzi, hogy csak néhány szereplő (az egész BTC kínálat negyede), tud medvés nyomást gyakorolni a piacra.  Másrészt azt is jelzi, hogy a nagyban vásárlók több BTC-t tudnak szerezni a bálnáktól, intézményektől és más nagyobb szereplőktől.

Az alábbi grafikon a Bitcoin illikvid kínálatának mozgását mutatja 2010 óta. Az illikvid kategóriába kerülő BTC mennyisége a teljes forgalomban lévő kínálat nagyjából háromnegyedét teszi ki. 

A fenti mérőszámok azt sugallják, hogy több BTC kerül a hideg tárcákba, ez pedig a hodling és a felhalmozás elterjedtségére utal. Az alábbi ábrán jól kivehető, hogy a csökkenő likvid kínálat rendre a nagyobb eladásokat és a kapitulációkat kísérik. Ugyanitt látható, hogy a Bitcoin készlet most jegyezte a valaha mért leggyorsabb változási ütemét az illikvid kínálat tekintetében. 

A Glassnode ugyanezen adatai az elmúlt 5 év során a BTC hosszú távú birtokosokba való átkerülésének leggyorsabb változási ütemét rögzítették, amit illikvid kínálatváltozásnak is neveznek. Ez arra utal, hogy a hosszú távú birtokosok már nem költik a Bitcoint, és most a felhalmozási szakaszban vannak.

Míg a bődületes 15 millió BTC érme nem elérhető, addig mindössze 4,3 millió BTC érme van folyamatosan forgalomban és a likvid, valamint a magasan likvid kategóriában. Ezeknek a bitcoinoknak a nagy többsége vagy rövid távú befektetők vagy kereskedők birtokában van. 

A fenti grafikon a magasan likvid és likvid BTC-k mennyiségét mutatja (narancs ill. piros színnel) az egész készlethez mérve. A likvid készlet jelenleg 3 milliót, a magasan likvid készlet pedig 1,3 millió bitcoint tesz ki. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy mind a likvid, mind a magasan likvid kínálat csökkenő tendenciát mutat a jelenlegi piaci zavarok közepette. 

A likvid kínálat növekedési üteme az elmúlt hónapokban lelassult, ami a bikásabb hosszú távú jövőképnek, valamint a tőzsdéken és forró tárcákon tárolt pénzek biztonsági aggályai körüli növekedésének tulajdonítható.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img