Nem ad több kölcsönt a Tether, hogy helyreállítsa a bizalmat a kriptopiacban

spot_img

A világ legnagyobb stabilcoin-kibocsátója, a Tether, ígéretet tett arra, hogy leállítja a saját tartalékaiból történő kölcsönzés gyakorlatát és kijelentette: “most kritikus fontosságú a kriptopiacba vetett hit helyreállítása”. 

Egy tegnapi blogbejegyzésben a Tether megismételte, hogy egyébként a hitelei túlbiztosítottak és “rendkívül likvid eszközökkel” fedezettek, de ugyanitt bejelentette, hogy a cég 2023 folyamán megszünteti ezeket a hiteleket.

A cél, hogy 2023 végére eltűnjenek a kihelyezett hitelek a Tether portfóliójából és megszűnjön a hitelezéssel foglalkozó üzletág.

A Tether hitelezései hasonlóan működnek, mint a bankokéi, amelyek egy biztosítékkal hiteleznek az ügyfeleknek – magyarázta a vállalat. Azonban a bankokkal ellentétben, amelyek a tartalékok töredékével működnek, a Tether ragaszkodik ahhoz, hogy a kölcsönök több, mint 100%-ban fedezettek.

Ezzel a lépéssel a mainstream pénzügyi világ és a média felől érkező, az FTX botrány által kiváltott kétségekre és félelmekre reagált a stabilcoin kibocsátó. A Wall Street Journal például a hónap elején megírta, hogy a Tether által kihelyezett hitelek túl kockázatosak, azt állítva, hogy “a vállalatnak nem biztos, hogy elegendő likvid eszköze van ahhoz, hogy válság esetén eleget tudjon tenni a kötelezettségeinek.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy a WSJ a Tether-t vette célba. Augusztusban a lap azt írta, hogy a Tether fizetésképtelennek minősülhet, ha eszközeinek értéke akár csak 0,3%-kal csökken. A stabilcoin-kibocsátó akkor cáfolta az állításokat, és azt mondta, hogy egy piacvezető könyvelőcég felbérlésével fogja igazolni az üzletük legitimitását és átláthatóságát. Ennek eredménye az lett, hog megállapították, hogy a Tether tartalékainak 82%-át “rendkívül likvid” eszközökben tartják.

Októberben a Tether a médiában megjelenő újabb FUD hullámra reagálva tovább csökkentette a kereskedelmi papírokat a tartalékaiból, és a befektetéseket amerikai kincstárjegyekre cserélte.

Legutóbbi közleményében a vállalat kijelentette, hogy veszteségek nélkül fogja felszámolni a hitelezési üzletágát, és folytatja az átláthatóság és az elszámoltathatóság előtérbe helyezését.

A Tether jelenleg a vezető stabilcoin-kibocsátó a kriptopénz piacon, 65,8 milliárd USDT forgalomban lévő tokennel. A CoinGecko szerint 46,6%-os piaci részesedéssel rendelkeznek a stabilcoinok piacán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img