Új fejlemények az FTX sztoriban: a nap összefoglalója

spot_img

Köpött az egyik ex-vezérigazgató

Mindössze két nappal azelőtt, hogy a tőzsde kénytelen volt bezárni, az FTX bahamai cégének egyik magas rangú vezetője figyelmeztette a helyi hatóságokat a tőzsdén elkövetett csalásokra. 

A tegnapi, Bahamákon benyújtott bírósági iratok szerint, Ryan Salame, az FTX Digital Markets (FDM) korábbi társ-vezérigazgatója november 9-én közölte a helyi értékpapír-felügyeleti bizottsággal (SCB), hogy az FTX az ügyfelek pénzét elküldte a testvér kereskedő cégének, az Alameda Researchnek.

Salame szerint a tőke az Alameda pénzügyi veszteségeinek fedezésére szolgált, és az átutalást az ügyfeleik nem engedélyezték, illetve nem adták beleegyezésüket.

Azt is elmondta az SCB-nek, hogy csak három embernek volt hozzáférése ahhoz, hogy az ügyfelek vagyonát az Alamedához utalják: ők Sam Bankman-Fried, Zixiao “Gary” Wang, az FTX társalapítója, valamint Nishad Singh, az FTX fejlesztője voltak.

Másnap, november 10-én az SCB befagyasztotta az FDM vagyonát, felfüggesztette az országban történő bejegyzését, valamint a bahamai legfelsőbb bíróság egy ideiglenes felszámolót is kinevezett a cég megszüntetésére és a pénzeszközök megőrzésére.

Az iratokból kiderült, hogy ez az első ismert eset, amikor az FTX vagy az Alameda egyik vezetője segítette a hatóságokat. Salame az iratok szerint jelenleg Washington D.C.-ben tartózkodik, és a tőzsde összeomlása óta nem nyilatkozott nyilvánosan.

Korábban Caroline Ellison-ról híresztelték, hogy alkut kötött a hatóságokkal. Ezek a híresztelések mindössze abból indultak ki, hogy New York-ban, az ügyészség épületéhez közel található kávéházban látták Ellisont. Egyelőre Bankman-Fried az egyetlen személy az FTX vagy az Alameda részéről, aki ellen vádat emeltek az USA-ban, ami akár azt is jelezheti, hogy titokban mindkét cég vezetői segítik a hatóságokat. Amíg nincs bizonyítékunk, addig viszont ezek csak találgatások maradnak.

wBTC-vel mentették volna a céget, csak nem sikerült

Mike Belshe, a BitGo vezérigazgatója megerősítette, hogy az Alameda Research az FTX november 11-i csődbejelentése előtti napokban 3000 Wrapped Bitcoin (wBTC) visszaváltását kísérelte meg. Mindezt egy tegnapi Twitter Spaces beszélgetésben mondta el.

A cég viszont visszautasította a beváltási kérelmet, mivel az Alameda képviselője nem ment át a BitGo biztonsági folyamatán, és úgy tűnt, nem ismeri a Wrapped Bitcoin égetési gyakorlatát sem.

Nem tudjuk, hogy mi volt az indítéka az 50 millió dollár értékű wBTC visszaváltásának, de úgy tűnik, az FTX vezetői az utolsó pillanatig próbáltak különböző forrásokból pénzt szerezni, hogy elkerüljék a csődöt.

A Bitgo vezérigazgatója azt is elmondta, hogy az Alameda 3000 BTC-s mintelési kérelme továbbra is ott van a platformon, de a cég valószínűleg úgy hagyja a tokeneket, ahogy vannak, amíg az Alameda felszámolását végző hatóságok megmondják, hogy mi legyen azokkal.

A wBTC a BTC tokenizált változata, amelyet BTC-re lehet beváltani, ha egy égetési címre küldik, ami kiváltja a BTC felszabadítását. Az átváltás 1:1 arányban történik. A wrapped, vagyis csomagolt Bitcoin lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy Ethereum-alapú okos szerződésekkel és decentralizált alkalmazásokkal lépjenek kapcsolatba annak használatával.

A cápa a Binance-et okolja

Tegnap egy szenátusi meghallgatáson szólalt meg az ismert Shark Tank befektető és üzletember, Kevin O’Leary. Meglepetésre azt állította, hogy tulajdonképpen az FTX és a Binance közötti háború okozta az FTX összeomlását.

A meghallgatás során Kevin O’Leary azt mondta, hogy a Binance és az FTX “háborúban állt egymással, és az egyik szándékosan tette tönkre a másikat”.

Hozzátette, hogy a Binance – aki győztesként került ki a háborúból – most egy “hatalmas, szabályozatlan, globális monopólium”.

Az erős vád a két vezérigazgató, Sam Bankman-Fried és Changpeng Zhao közötti nyilvános viszályra utal. Ez azzal kezdődött, amikor november 6-án CZ bejelentette, hogy a Binance eladja az összes FTT tokent, amit az FTX-től kapott, amikor tavaly részvényesként kilépett a cégből. Ennek a lépésnek valószínűleg nagy jelentősége volt abban a folyamatban, aminek a végén az FTX csődbe ment.

A meghallgatáson O’Leary elmondta, hogy Bankman-Fried-től megtudta, hogy Changpeng Zhao-nak sosem állt szándékában megfelelni a törvényeknek. Amikor a szabályozó hatóságok olyan információkat kértek CZ-től, amelyek tisztázták volna a cégét a szükséges hatósági engedélyek megszerzéséhez, CZ nem adta meg azokat az információkat, állította O’Leary.

Ez problémává vált az FTX számára is, tekintettel arra, hogy a Binance volt az egyik részvényese. SBF-re hivatkozva O’Leary elmondta, hogy a Binance nevét a szabályozó hatóságok minden alkalommal felhánytorgatták, amikor az FTX bárhol a világon engedélyekért küzdött. 

Kevin O’Leary 15 millió dollárt kapott az FTX-től, hogy a vállalat hivatalos szóvivője legyen. A CNBC-n nemrégiben tartott szereplése során azonban elismerte, hogy a tőzsde összeomlásával szinte az összes pénzt elveszítette.

Kevin O’Leary FTX-hez való kötődésére sokan rámutattak, köztük maga CZ is. Múlt héten pénteken a Twitteren CZ azt írta, hogy az FTX-től kapott 15 millió dollár “nem csak megváltoztatta a véleményét a kriptóról, hanem egy csaló mellé is állította őt”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img