Téli álomba szenderült a kripto piac

spot_img

A csendes éj mellett csendes kereskedési napokkal köszöntött ránk az idei karácsony. A főbb kriptovaluták napok óta egy szűk sávban oldalazva várják, hogy valami felriassza őket a téli álmukból.

Az év utolsó kereskedési hete csak négy napos lesz. A hagyományos tőzsdék és bankok a karácsonyi ünnepek miatt ma még zárva tartanak, így nagyobb forgalomra csak keddtől számíthatnak a kereskedők.

A statisztikák szerint az év utolsó napjaira jellemzőek szoktak lenni a rövidebb ideig tartó, de alapvetően emelkedő trendek, ám ez az erősödés megtévesztő is lehet. Ebben az időszakban csak kevesebb résztvevővel, kisebb likviditással folyik a kereskedés, a valódi irányt az új év első heteiben visszatérő nagy pénz állíthatja be.

A hagyományos piacok elmúlt hetven évre vonatkozó szezonális megtérülési statisztikái

Sajnos a 2023 első negyedévére vonatkozó kilátások nem túl kedvezőek. Több elemző is gazdasági visszaesésre és növekvő munkanélküliségre számít, amik az év második felében tetőzhetnek.

Ezek a kedvezőtlen folyamatok a jegybankok kamatemeléseinek lassan beérő hatásaiként jelentkezhetnek. Az infláció visszafogását célzó intézkedések világszerte pénzt vonnak ki a gazdaságból, a megnövelt kamatok drágává teszik a hitelfelvételt, ami visszafogja a költekezést, a kockázatvállalást és befektetési kedvet. Amíg ez nem változik, a piacok lefelé mutató trendjében sem számíthatunk jelentős fordulatra.

A 2023-ra vonatkozó kilátásokat jól tükrözi a legnagyobb amerikai vállalat, az Apple grafikonja. Habár a részvény árfolyama képes volt megtartani a nyár során kialakított mélypontját, jelenleg nem sok választja el attól, hogy ismét annak közelébe kerüljön.

Mivel az Apple papírjai jelentős súlyozással képviseltetik magukat a nagyobb indexekben (pl: SP500, Nasdaq), a szint elvesztése olyan erővel bírhat, ami magával ránthatja a piac más szereplőit is.

Egy ilyen környezetben kicsi az esélye annak is, hogy az idén alaposan megtépázott, és egyébként is kockázatos befektetési formának tartott kripto piacba januártól egy csapásra dőlni kezdjen az új emelkedés beindításához szükséges tőke. Emiatt érdemes óvatosnak maradni akkor is, ha a következő napokban valóban sor kerül a korábban már említett, átmeneti szezonális emelkedésre.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img