Visszaélések a 3commas-ra bekötött API kulcsokkal

spot_img

Több felhasználót is kár ért a 3commas használata során. Ha te is használod az oldalt, érdemes megtenned néhány óvintézkedést.

Egyre több közösségi médiás bejegyzést lehet olvasni arról, hogy valaki újra és újra átveszi az irányítást a 3commas felhasználók fiókjai felett. A 3commas a legnagyobb automatizált kripto kereskedést lehetővé tevő platform, amin keresztül havonta több mint 20 milliárd dollárt forgatnak meg az oldal ügyfelei.

Az elkövetők a jogtalan hozzáférést arra használják fel, hogy a 3commasra bekötött tőzsdei fiókokon keresztül kis forgalmú kriptopénzeket vásárolnak, amivel néhány perc alatt az egekbe pumpálják azok árfolyamát. Miközben az emelkedésből a hackerek feltehetően profitálni tudnak, az érintett 3commas felhasználók nagy árfolyamveszteséget szenvednek el, miután az adott coin általában gyorsan korrigál, és elkezd visszatérni az emelkedés előtt mért árfolyamára.

A 3commas fejlesztői tagadják, hogy közük lenne a dologhoz, vagy hogy tudomásuk lenne arról, hogy bármilyen ezzel kapcsolatos hack áldozatai lettek volna. Szerintük az érintett felhasználók mind valamilyen adathalász támadás áldozatai voltak, és egy kamu oldalon adhatták meg a tőzsdei fiókjukhoz való hozzáférést lehetővé tevő biztonsági kulcsot.

Ha csak egy-egy elszigetelt esetről lett volna szó, talán ennyivel le is zárhatnánk a dolgot, de mivel most már hónapok óta olvashatók az újabb és újabb, és külső szakértők által is hitelesített beszámolók, egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy itt valami más, egyelőre még feltáratlan biztonsági rés, vagy belső (emberi) visszaélés okozhat problémákat. Emiatt érdemes megtenni néhány óvintézkedést.

A csalásban már a Binance, a Kucoin, a Bybit, illetve korábban az FTX-re bekötött 3commas fiókok is érintettek voltak. Mi a Binance-en megtehető biztonsági lépéseket emeljük ki.

A Binance lehetőséget biztosít arra, hogy pontosan beállítsuk, hogy milyen jogokat adunk a fiókunkhoz rendelt külső szoftvereknek.

Az egyik legfontosabb, amit megtehetünk, hogy ha csak a határidős (futures) kereskedési párokon használjuk a 3commast, akkor győződjünk meg arról, hogy az API kulcsunkon nincs engedélyezve a spot kereskedés használata. Mivel a visszaélések egy részében kisebb forgalmú spot párokon került sor, ezzel némiképp már csökkentettük a kockázatokat.

Ha spot párokon is használjuk a 3commast, akkor beállíthatunk egy whitelistet is, vagyis limitálhatjuk azoknak a kriptopénzeknek a körét, amin engedélyezzük a 3commasnak az ügyletek végrehajtását.

Ha csak néhány általunk kedvelt kriptopénz páron végzünk kereskedést, például egy hosszabb távra szóló DCA (költségátlagoló) stratégiát, akkor itt lehet szűkíteni az API-n kereskedhető kriptopénzek körét az általunk favorizált coinokra.

A szűkített listára 30 spot kereskedési párt vehetünk fel.

A legbiztonságosabb megoldás persze az, hogy amíg az ügy tisztázódik, teljesen felhagyunk a 3commas használatával.

Egy korábban számos kripto, DeFi és NFT csalást leleplező blokklánc elemző felkarolta a pórul járt 3commas felhasználók ügyét, és egy néhány nappal ezelőtti bejegyzésében utalt arra, hogy az érintettek jogi eljárás indítását tervezik az oldal ellen. A 44 főből álló csoport tagjait 15 millió dolláros kár érte, ami szerintük azért következett be, mert a 3commas nem kezelte megfelelően a nála megadott API kulcsokat, amikhez valaki(k) hozzáférést szerezhettek és ellophattak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img