300-szor adományozott illegálisan választási kampányokra a bukott kriptovaluta guru

spot_img

A csődbe ment FTX kriptotőzsde kegyvesztett alapítóját egy sor új, illegális politikai adományokkal kapcsolatos vádakkal sújtják.

Ahogy az új bírósági dokumentumokból kiderült, az FTX korábbi vezérigazgatóját most összeesküvéssel is vádolják, amiért több, mint 300 esetben adományozott illegálisan választási kampányokra.

A hatóságok szerint Bankman-Fried, akit már korábban is vád alá helyeztek csalás és több milliárd dollár értékű vagyon szabálytalan kezelése miatt most ún. “szalmaadományok” révén kerülte meg a kampányhoz való hozzájárulási korlátozásokat.

“Straw donationnek”, nyers fordításban “szalma adományozásnak” nevezzük azt a jelenséget, amikor egy adományozó, a választási törvényeket megkerülve, más nevében adakozik egy adott választási kampányba.

“Összességében a 2021 őszi és a 2022 novemberi választások között Bankman-Fried és két FTX-vezető, akik bábként szolgáltak, együttesen több millió dollárnyi hozzájárulást tettek készpénz formájában, mindkét nagy politikai párt jelöltjeire.”

-írják a bírósági iratok.

A bírósági beadványok szerint a politikai adományok az Alameda Research-hez, az FTX ökoszisztéma kereskedelmi ágához köthetők. De Bankman-Friedet azzal is vádolják, hogy több milliárd dollár értékű ügyfélpénzt kölcsönzött illegálisan az Alamedának.

A politikai adományokhoz használt pénz az Alameda bankszámláiról származott, és olyan eszközöket tartalmazott, amelyeket az FTX ügyfelei helyeztek el a tőzsdén.

A kampányfinanszírozási törvények teljes ismeretében, a vádlott a pénzeszközök valódi forrásának elrejtése érdekében a másokkal megállapodott abban, hogy a támogatásokhoz szükséges pénzeszközöket az Alameda bankszámláiról, az adományozók nevére szóló bankszámlákra utalják át, majd az említett személyek bankszámláiról gyorsan kiutalják az adott politikai kampányoknak.”

 – írja a bíróság

Bankman-Fried jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekezik és a tárgyalására vár. Ha az eredeti vádak alapján elítélik, több mint 100 éves, halmozott börtönbüntetésre számíthat.

Az egykori milliárdosnak polgári perekkel is szembe kell néznie szövetségi ügynökségek, például az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) és az árutőzsdei határidős kereskedelmet felügyelő bizottság (CFTC) részéről. Ezeket az ügyeket azonban addig felfüggesztették, amíg Bankman-Fried büntetőpere be nem fejeződik.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img