OKX tőzsde bemutató (2023)

spot_img

Az OKX egy 2014 óta működő kriptotőzsde, az OKCoin, illetve később Okex néven is ismert váltó megújított változata. Székhelye a Seychelles-szigeteken található.

Az OKX a kripto mellett számos fiat befizetési lehetőséget is támogat, így hazánkból például nem csak dollárral vagy euróval, de akár forinttal is feltölthetjük a náluk megnyitott számlánkat.

A Mastercard és Visa vásáslásoknál 3-4% közötti jutalék levonással érdemes kalkulálni, de rajtuk kívül még 140 másik pénzügyi szolgáltatót támogat az oldal, többek közt az Apple Pay-t is.

Mint a legtöbb tőzsde, az OKX is rendelkezik egy saját kriptovalutával. Az OKB legfőbb funkciója, hogy csökkenteni lehet vele a tőzsdének fizetett kereskedési jutalékaink mértékét, de emellett különböző bónusz akciókban való részvételre is feljogosít.

Kereskedési jutalékok tekintetében az OKX ajánlata mindenképp versenyképenek mondható. A Binance 0.1%-os levonásaihoz képest itt spot-on már 0.08%-tól, a határidős felületen pedig már 0.05%-tól biztosított a kereskedés. A tőzsde ezt minden felhasználó számára feltétel nélkül garantálja, tehát OKB tartására sincs szükség a megszerzésükhöz.

Az OKX tőzsdei felülete könnyen áttekinthető, az oldal több mint 350 kriptovalutát támogat. A kereskedést a böngészős mellett akár mobiltelefonos, vagy asztalra telepíthető alkalamzásból is végezhetjük, sőt akár a TradingView felületére is beköthetjük, így akár közvetlenük az elemző oldalról is feladhatjuk a megbízásainkat.

Az OKEx talán legegyedibb kereskedési funkciója az egységesített számlarendszer (Unified Account) nevű szolgáltatás. A segítségével a kezdők akár minden veszélyesebb tőkeáttételes szolgáltatásról letilthatják magukat, a haladók viszont egy teljesen új szintre emelhetik azok használatát.

A multi-currency account aktiválásával nem csak a számlánkon rendelkezésünkre álló törzstőkével, de akár a még nem realizált profitunkkal is lehetővé válik az új pozíciók megnyitása, ami sokkal hatékonyabb tőke/bankroll felhasználást tesz lehetővé. Hangsúlyozzüuk, hogy ennek a használatát csakis a tapasztaltabbak számára ajánljuk.

A kereskedés kapcsán szintén említést érdemlő a feladható megbízások széles választéka. A már megszokott limit, stop-limit és market ügyletek mellett, lehetőségünk van 3 speciális típus, a Trail az Iceberg és a TWAP használatára is.

  • A Trail, vagyis a követő megbízást viszonylag sokan ismerik. A segítségével például megadható, hogy a jelenlegi árszint alatt mennyivel lépjen életbe a stop loss-unk, vagyis ha az árfolyam folyamatosan emelkedik, akkor azzal együtt a stop szintünk is ezt lekövetve, automatikusan növekedni fog.
  • Az Iceberg azt teszi lehetővé, hogy egy adott árfolyam sávban, kisebb részekre szétosztva kerüljön be az ajánlatunk az order bookba.
  • A TWAP haszálatával pedig egy általunk megadott időkeret alatt kerülnek végrehajtásra a megbízások. Ez főleg a nagyobb tételekben kereskedők számára lehet hasznos, akik így nem azonnal, egyetlen nagy vétellel vagy eladással sokkolják a piacot, hanem szépen lassan, a piac ritmusához igazítva tudják végrehajtani a megbízásaikat.

A fentieken túl már ugyancsak elérhető az egyszerűbb automatizálást lehetővé tevő stratégiák (beépített grid botok) használata, sőt a nyereséges ekreskedők másolásának lehetősége is (Copy Trading).

Az OKX azokra a kezdőkre is gondolt, akiknek mindez teljesen kínaiul hangzott és létrehozott számukra egy kereskedés gyakorlására alkalmas felületet. A demo számla erről a linkről érhető el, a rajta lévő virtuális pénzzel pedig bármelyik spot, margin, határidős és opciós piac kipróbálható.

A centralizált tőzsdei szolgáltatások mellett, az OKX is nyitott a Web3 és a DeFi világa felé. Amellett, hogy saját tárca szolgáltatással és NFT piactérrel is rendelkeznek, több decentralizált appot integráltak az oldal felületére. Ezek változatos formában, de különböző kamatozó szolgálatásokat tesznek elérhetővé, ahol stake-eléssel, liquidity pool-okhoz való csatlakozással, vagy rugalmas és fix határidejű lekötésekkel szerezhetünk kamatokat.

Az OKX azon kevés váltók közé tartozik, amiket még sohasem törtek fel. Felhasználóik a 2fa, a telefonra küldött ellenőrző kód és az emailes megerősítést is beállíthatják a fiókjuk megerősítésének érdekében.

A tőzsdébe vetett bizalmat ugyanakkor az évek során több botrány is megrengette. Egyszer a felhasználóikkal fizettették meg a tőzsde hibás működéséből származó, százmillió dolláros nagyságrendű kárukat (az oldalon tárolt kriptóiból mindenkitől arányosan levonták a veszteség rá eső részét), egyszer pedig a tőzsde igazgatóját tartóztatták le, akinek az egyhónapos börtönben töltött ideje alatt egyáltalán nem lehetett kiutalni az OX-ről.

Az OKX folyamtosan megújulva próbál tanulni az elkövetett hibákból. Aki bizalmat szavaz nekik, egy jelenleg futó (visszavonásig érvényes) promócióban 80 dollár értékű üdvözlői bónuszban részesülhet, ha oldalunk linkjén keresztül regisztrál.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img