Satoshi koponyája

spot_img

Újabb bitcoin műalkotás látott napvilágot, ezúttal a Greenpeace kezdeményezése nyomán. A környezetvédő csoport legújabb akciója a bitcoin ellen egy olyan műalkotás, amelynek célja, hogy rávilágítson a BTC klímára gyakorolt hatására és kiemeli a bitcoin konszenzusmechanizmusával kapcsolatos kifogásait.

Március 23-án a klímaaktivista csoport Benjamin Von Wong művészeti aktivistával társult a folyamatban lévő “Változtasd meg a kódot, ne az éghajlatot” (Change the code, not the climate) elnevezésű kampányához, amelynek célja a bitcoin konszenzusmechanizmusának megváltoztatása proof-of-stake (PoS) modellre.

A “Satoshi koponyája” elnevezésű műalkotás egy 3,3 méter magas koponya, amelyen a bitcoin logó és a bitcoin közösségben is népszerű piros lézerszemek mém láthatóak.

Elektronikai hulladékból készült koponya tetején “füstölgő csövek” találhatóak, amelyek a bitcoinbányászat és a hálózati tranzakciók érvényesítésére használt több millió bányászgép “által okozott szénlábnyomot” jelképezik. (Inkább hasonlít egy nukleáris erőmű kéményeire, amelyek gőzt bocsátanak ki.)

A Greenpeace marketing kampánya váratlan fordulatot vett, ugyanis a műalkotás elnyerte a bitcoin közösség tetszését, néhányan már kabalaként kezelik, vagy twitter profilképként állították be.

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható. Kattints a részletekért.

A Greenpeace bitcoin ellenes kampánya körülbelül egy évvel ezelőtt indult más klímavédelmi csoportokkal és a Ripple társalapítójával, Chris Larsen-nel együtt. Céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak a főbb bitcoin fejlesztőkre, bányászokra és a kormányra. Állításuk szerint a bitcoin hálózat kulcsfontosságú szereplői megváltoztathatják a bitcoin konszenzusmechanizmusát  proof-of-workről proof-of-stakre, ha beleegyeznének a változtatásba.

A művésznek az alkotáshoz egyébként nem sikerült beszerezni egyetlen egy ASIC alkatrészt sem, amit egyből kiszúrtak a kampány ellenzői a videóból. A szobor alkotóelemei a hozzáértők szerint általános célú számítógépes alaplapok, néhány CPU hűtőborda és néhány bitcoin előtti régi videókártya.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Satoshi szoboravató képes összefoglalóval

/cointelegraph, greenpeace/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img