BUSD: lassan elvérzik a Binance stabilcoinja

spot_img

Egykor a három legnépszerűbb stabilcoin között volt, ma pedig a teljes eltűnés veszélye fenyegeti a BUSD-t. Mi történt a Binance stabilcoinjával, és vajon talpra tud-e állni valaha?

A BUSD 2019-ben indult a Binance Project Venus égisze alatt: a célja az volt, hogy stabilcoint fejlesszen a világ fiat valutáinak. Ennek első állomása volt a dollár alapú stabilcoin, a Binance USD.

A coin lassan indult be, a piaci kapitalizációja hónapokig 200 millió dollárnál is kevesebb volt, mielőtt 2020 végén hirtelen emelkedni kezdett.

A Binance népszerűségével együtt haladt a BUSD növekedése is. Mivel a Binance egy sor játékot, versenyt, jutalmat és kedvezményeket kínált a BUSD-t használó ügyfeleknek, valamint a tőzsdét a versenytársaktól való eltávolodásra késztette, az érme market cap-je 2022-re 23 milliárd dollár fölé nőtt.

Két év nagyon rövid idő egy pénzeszköz számára, hogy 800 millió dollárról 23 milliárd dollárra emelkedjen, de az emelkedés sebessége elhalványul ahhoz képest, hogy milyen gyorsan omlott össze.

Amikor az FTX 2022 novemberében összeomlott, az a BUSD végének kezdetét is jelentette.

A stabilcoin piaci kapitalizációja november 14-én érte el a csúcsot nagyjából 23,5 milliárd dolláron, de az évfordulóra közel 30%-ot veszített, és 16,5 milliárd dollárra zuhant. Az igazán rossz hírek pedig csak akkor kezdődtek.

2022 decemberében kikerült egy jelentés, amely szerint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a Binance-t fogja célba venni, ez a BUSD-nél egy hét alatt 3,6 milliárd dollár nyi nettó kivonást eredményezett. A tőzsdén az árjegyzők masszív mértékben kezdték visszaváltani a BUSD-t, köztük több mint 245 milliót dollártól szabadult meg a Jump Finance.

A Binance és a Paxos Trust közötti együttműködés 2019-ben megteremtette a BUSD stabilcoint: a megegyezés szerint a Paxos bocsátja ki és birtokolja a terméket, míg a Binance licenceli a márkát. A Binance számára a Paxos volt az a kapu, amely a BUSD számára biztosította az amerikai pénzügyi rendszerbe való belépést és infrastruktúrát. A Paxos-on keresztül temérdek intézményi befektetőhez is hozzáfért a Binance.

A Paxos viszont egy levelet kapott az amerikai tőzsdefelügyelettől, amiben tájékoztatták őket egy eljárásról, amit azért indítottak, mert a BUSD egy nem regisztrált értékpapírnak minősítették. Ahelyett, hogy pereskedésbe kezdett volna a SEC-el, ahogyan azt egy közleményben megígérte, a Paxos behúzta a nyakát, és megígérte, hogy nem bocsátja ki többé a stabilcoint a Binance számára.

Ekkorra a BUSD piaci kapitalizációja 12 milliárd dollár alatt volt – ami azt jelenti, hogy 90 nap alatt a stabilcoin elvesztette betétjeinek több mint felét.

A Binance USD piaci kapitalizációjának csökkenése az elmúlt egy évben

A legnehezebbnek itt nem volt vége: a BUSD folyamatosan veszített piaci kapitalizációjából, aztán júniusban ismét a reflektorfényben találta magát. A SEC pert indított a Binance ellen, és számos kapcsolódó token a célkeresztbe került, köztük a BUSD és a BNB is.

A coin piaci kapitalizációja ismét zuhanni kezdett, még gyorsabb ütemben. A BUSD jelenleg 4,5 milliárd dolláros market cap-el rendelkezik – ami azt jelenti, hogy a valaha létrehozott BUSD 80%-a már elégett.

Jelenleg úgy tűnik a BUSD kapitalizációja egyszer elérheti a nullát. Mindezek ellenére a peg nem ingott meg, és a felhasználók nem maradtak értéktelen zsákkal a kezükben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img