PayPal USD: a PayPal egy dollár értékét követő kriptovalutát hoz forgalomba

spot_img

A PayPal bejelentette, hogy saját kriptovalutát hoz forgalomba. A PayPal USD (PYUSD) egy dollár értékét lekövető stabilcoin lesz (1 PYUSD = 1 USD), ami az Ethereum blokkláncot használja, mögöttes értékét pedig banki letétbe helyezett készpénz, illetve rövid lejáratú amerikai állampapírok fogják garantálni

A PayPal 2022 elején adott hírt arról, hogy saját stabil coin kibocsátására készül. Iparági pletykák szerint ezt eredetileg még az FTX-el közösen, a vele szorosan együttműködő Solana blokkláncon szerették volna elindítani, amiről egy megállapodást is aláírtak, ám a tőzsde tavaly novemberi csődje után végül letettek erről.

A PayPal USD így végül az Ethereumon indult el, forgalomba hozatalában egy amerikai fintech cég, a Paxos segédkezik. A Paxos Trust Company az első cég, ami blokklánc alapú pénzügyi szolgáltatások biztosítására kapott engedélyt az Egyesült Államokban. Nevükhöz köthető az egyik első szabályozott keretek között kibocsátott stabil coin (Pax Dollar) és a tokenizált arany (Pax Gold) kibocsátása, melyek ellenértékét amerikai pénzintézetekben elhelyezett és rendszeresen ellenőrzött letétek biztosítják.

A Paxos több nagy pénzügyi szolgáltató kriptós üzletágánának kiszolgálója. Partnerei közé tartozik a Revolut, a Credit Suisse, valamint maga a PayPal is, aminek a 2020 óta működő kriptós szolgáltatását is felügyelik. 2019 és 2023 között szintén ők voltak a legnagyobb kripto tőzsde, a Binance saját stabil coinjának (BUSD) megbízott kezelői, ám ezt a partnerségét végül a tőzsde ellen induló eljárások miatt, hatósági nyomásra kénytelenek voltak felszámolni.

A PayPal USD először a PayPalon belül, majd a hozzá kapcsolódó amerikai fizetési appban, a Venmoban lesz elérhető, de mivel szabvány ERC20 standardot használ, később sok más Ethereummal kompatibilis walletben is megjelenhet. Ezzel kapcsolatban maga a cég is úgy fogalmazott, hogy a külsős fejlesztők, pénztárcák és web3-alkalmazások egyre növekvő közösségének, valamint a kripto tőzsdék számára is szeretnék azt könnyen bevezethetővé tenni.

A PayPal ígérete szerint 2023 szeptemberétől minden hónapban egy független könyvelő cég által készített tanúsítványt fognak közzétenni a forgalomba hozott stabilcoinok ellenértékét biztosító pénzügyi letétek állapotáról.

A tegnapi bejelentéssel a PayPal lett az első olyan nagyvállalat, ami széles körben elérhető stabilcoint hoz forgalomba. Elemzők szerint a lépést hamarosan a riválisaik is követhetik, a stabilcoin biznisz ugyanis jelentősen megdobhatja a cég bevételeit.

A terület piacvezetőjének számító Tether (USDT) például több mind 60 milliárd dollár értékű stabil coint tart forgalomban. Az ennek ellenértékét biztosító letétekből több mint 55 milliárd dollár amerikai állampapírokban van elhelyezve, amelyekre az állam jelenleg igen magas, akár 5%-ot meghaladó kamatot is kifizethet. Ez évente több milliárd dolláros tiszta bevételt generál a Tether számára.

A PayPal először 2020 októberében jelentette be nyitását a kripto ágazat felé, akkor a bitcoin, bitcoin cash, litecoin és ethereum megvásárlását tették lehetővé a platformjukon. A bejelentés fontos pillanata volt a Covid-sokk után újjáéledő piacoknak, lényegében ez adta meg a kezdő lendületet az ezt követő hat hónapos emelkedésnek.

A PayPal 2020-as bejelentése segített áttörni a korábban másfél évig áttörhetetlen falat jelentő 12 000 dolláros árfolyam sávot.

A tegnapi bejelentés egyelőre nem váltott ki nagyobb reakciót a piacokból. A bitcoin továbbra is az elmúlt hetekben bejárt 29 000 dolláros régióban mozog, igaz a hírek megjelenését követően ismét sikerült annak aljáról elrugaszkodnia.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Nyerj egy GoPro-t és filmezd le azzal a nemzet hajóját

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img