Mesterséges intelligencia és blokklánc: egyűttműködési megállapodást kötött a Microsoft és az Aptos Labs

spot_img

Együttműködési megállapodást jelentett be a Microsoft és az Aptos Labs. Az egykori Facebook alkalmazottak által fejlesztett kriptós projekt a Microsoft infrastruktúrájára és mesterséges intelligenciájára fog támaszkodni, hogy továbbfejlessze alkalmazásait és új blokklánc alapú szolgáltatásokat hozzon létre.

Az Aptos Labs elsőként egy chat asszisztenst fog elindítani, ami az okos szerződések és decentralizált alkalmazások programozásában segítheti a fejlesztőket.

“A blokklánc és a mesterséges intelligenciák közös alkalmazása és egybeolvadása elkerülhetetlen. Mind a két technológia forradalmi áttörést hozhat és teljesen megváltoztathatja az internetet és a társadalmat.” – mondta a partnerséggel kapcsolatban Mo Shaikh, az Aptos vezetője.

Elismerően nyilatkozott Rashmi Misra is, a Microsoft mesterséges intelligenciákkal és feltörekvő technológiákkal foglalkozó vezetője: “Az együttműködéssel könnyebbé tesszük a felhasználók számára a Web3-hoz való csatlakozást, az innovátorok számára pedig a decentralizált alkalmazások fejlesztését, amiben mostantól az AI is segítheti őket.”

A két cég a blokklánc alapú pénzügyi szolgáltatások, az eszköz tokenizáció, az újszerű fizetési lehetőségek és a központi banki digitális valuták (CBDC) területein további együttműködést tervez. Mivel az Aptost a Facebook saját, de a hatóságok nyomása miatt végül soha be nem fejezett kriptopénzét, a Diem-et fejlesztő tervezők alapították, vannak már tapasztalataik ezen a területen.

A Microsoft az elmúlt hónapokban több blokklánc alapú partnerséget is bejelentett. Az Axelar a kripto hálózatok közötti átjárhatóság területén (interoperability), az Ankr és Matter Labs pedig a vállalati blokkláncok, a web3 infrastruktúra, valamink a ZK Ethereum protokoll integrálása kapcsán segítik a vállalatot.

Az Aptos árfolyama a bejelentést követő percekben 15%-ot emelkedett

Mint sok más okos szerződés platform, korábban az Aptos is egy potenciális “Ethereum gyilkosként” lett beharangozva. A projekt a Facebook korábban elkaszált saját kriptopénzének (Libra, majd később Diem) technikai alapjaira épül.

A fejlesztők által kitalált párhuzamos végrehajtás (parallel execution) egy olyan feldolgozási modell, amivel az Aptos másodpercenként akár 160 000 tranzakciót is képes lehet végrehajtani. (Az Ethereum átlaga másodpercenként 13 tranzakció körül alakul, technikai maximuma 45 lenne.)

A valóságban ugyan még nem tartanak itt, de már maga az ígéret is jelentős pénzeket tudott megmozgatni. Az iparág legnevesebb befektetői 400 százmillió dollárt dobtak össze fejlesztés támogatására, igaz ebből 150 millió az azóta bedőlt FTX-től (Alameda Research) érkezett.

A Microsofttal való partnerséghez köthető az az érdekesség, hogy a vállalat éppen néhány hete jelentette be, hogy lecseréli a Microsoft 365 alkalmazásában eddig alapértelmezettként használt Calibri betűtípust. Az ezt felváltó új fontot szintén Aptosnak nevezték el.

Az Aptos karakterisztikáit bemutató poszter

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img