Veszteségesen működnek a bitcoinbányászok

spot_img

A Bitcoin hálózat nehézségi kiigazítása közvetlenül befolyásolja a bitcoinbányászat jövedelmezőségét. A folyamatosan növekvő hálózati nehézség, egyben a bányászat költségeinek a növekedését is jelenti. A bányászati nehézség tartós növekedésével, idővel a bitcoinbányászok veszteségesen termelnek, mivel egyetlen BTC kibányászásának átlagos költsége 2022 augusztusa óta (hónapról hónapra) meghaladja a BTC átlag napi spot piaci árát.

Az átlagos bányászati költség a Cambridge-i Egyetem adatai alapján a MacroMicro grafikonja szerint 2023. augusztus 8-án 34835 dolláros volt egy kibányászott BTC-re vetítve. Ezzel szemben az augusztus 9-i átlagos bitcoin árfolyam 29902 dollár volt a spot piacon, ami 4933 dolláros veszteséget jelent minden egyes kibányászott bitcoin után a bányászoknak.

A MarcoMicro grafikonján kékkel van jelölve a bitcoin napi átlagos bányászati költsége, sárgával pedig a napi átlag árfolyam (forrás: MacroMicro)

A Cambridge-i Egyetem által megadott áramfogyasztás és a napi bitcoin termelés adatokból megtudhatjuk, hogy a bitcoinbányászat napi átlagos költségei hogyan alakulnak. Ha a bányászati költségek alacsonyabbak, mint a bitcoin aktuális piaci értéke, több bányász fog csatlakozni a hálózathoz. Ha a bányászati költségek magasabbak, mint a bányászok bevételei, a bányászok száma csökkenni fog.

Néhány napos eltéréstől eltekintve a grafikon alapján megállapíthatjuk, hogy a bitcoinbányászok a megadott adatok szerint többnyire a napi bitcoin átlagáron felül, veszteségesen bányásztak 2022 június közepétől. Ez arra is késztetheti a bányászcégeket, hogy különböző hagyományos pénzügyi termékekkel, például különböző energia határidős ügyletekkel fedezzék tevékenységüket.

Kapcsolódó cikkek:

A legnagyobb vesztesek a kis- és közepes bitcoinbányászok, akik nem tudják fenntartani a nyereséges bányásztevékenységet, így folyamatosan piaci – és hashráta részesedést veszítenek a nagyobb bányászokkal szemben.

Június 11-én (798336 blokkmagasságban) a nehézség 53,91 T rekordmagasságra állt be, majd július 26-án (800352 blokkmagasság) negatív kiigazítás történt 52,33 trillió hashre (-2,94%), ami még mindig óriásinak számít. Legutóbb augusztus 9-én történt (802368 blokkmagasság) újabb 0,10%-os pozitív kiigazítás, de ez már elenyészőnek számít a korábbi kiigazításokhoz képest.

Bitcoin hálózati nehézségi változások és a hashráta dinamikájának korrelációja (forrás: memmpool.space)

A nehézségi változások közvetlenül korrelálnak a hashráta dinamikájával. Minél jobban növekszik a hashráta a Bitcoin hálózaton, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik bányász 10 percnél rövidebb időn belül talál egy érvényes blokkot. Ez az ellenkező esetre is igaz, ha kevesebb a hashráta egyben hosszabb időt vesz igénybe egy érvényes blokk kibányászása.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászrészvény-jelentés

/finbold, memmpool, macromicro, cambridge university/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img