Jövő héten indul a digitális rubel

spot_img

Július végén adtunk hírt, arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök zöld utat adott az orosz központi banki digitális valuta (CBDC) törvénytervezetének, amely lehetővé tenné a digitális orosz rubel bevezetését. Az orosz központi bank a tegnapi napon, augusztus 9-én jelentette be, hogy augusztus közepén megkezdi a digitális rubel tesztelését bankokkal, fogyasztókkal és vállalkozásokkal.

“A digitális rubellel végzett kísérleti műveletek elindítása a projekt legfontosabb szakasza. A kísérleti szakasz lehetővé teszi számunkra, hogy teszteljük a digitális rubel platform működését” – nyilatkozta Olga Skorobogatova, az orosz jegybank első alelnöke.

A központi bank augusztus 15-től kezdi meg a digitális rubel tesztelését, használatát 13 kiválasztott bankkal, 30 város 11 kijelölt üzletében. A próbaüzem során a felhasználók fiókokat és pénztárcákat hozhatnak létre, peer-to-peer átutalásokat hajthatnak végre, automatikus fizetéseket ütemezhetnek be és QR-kódos vásárlásokat végezhetnek.

Az Orosz Nemzeti Bank azt is közölte, hogy a kísérleti program funkcióit 2023 végéig kibővíti a dinamikus QR-kódok támogatásával és a jogi személyek közötti átutalásokkal. A Reuters külön megjegyzi, hogy a teszt program lehetővé teszi további bankok részvételét 2024-ben, ugyanis legalább 19 bank érdeklődik még a teszt programban való részvétel iránt.

Kapcsolódó cikk:

Skorobogatova megjegyezte, hogy a digitális rubel kiváló alapot fog nyújtani a határokon átívelő fizetésekhez, mivel a háborús szankciók megakadályozzák Oroszországot abban, hogy részt vegyen bizonyos nemzetközi tranzakciókban.

Régóta tervezik a digitális rubelt

Az orosz kormány először 2020 októberében kezdte el kutatni a digitális rubelben rejlő lehetőségeket, majd először 2022 februárjában kezdte el a rendszer tesztelését egyes orosz bankokkal karöltve. 

Az elmúlt néhány hónapban felpörögtek az események a digitális rubel és tesztelési fázisa körül. A jogalkotók még 2023 márciusában kezdtek el dolgozni az orosz CBDC törvénytervezeten, majd a tesztidőszakról szóló hírek július 19-e körül jelentek meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök július hónapban jóvá is hagyta a már törvényjavaslattá formálódott tervezetet.

Augusztus 4-én az orosz központi bank úgy nyilatkozott, hogy a digitális rubellel történő tranzakciók 2025-ig ingyenesek lesznek, és ismertette a közelgő kísérleti program részleteit. A digitális rubel várhatóan 2025-ben lesz az orosz állampolgárok számára teljes egészében elérhető.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Augusztusban indulhat az orosz CBDC

/cryptoslate, blockworks, reuters/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img