Remek hír a DeFi-nek: nem felelős a DeFi tőzsde a felhasználó hibájáért

spot_img

Tegnap a New York-i Délkerületi Bíróság (SDNY) elutasította a vezető decentralizált tőzsde, az Uniswap ellen benyújtott csoportos indítványt.

A bíróság kimondta, hogy a jelenlegi amerikai értékpapír törvények alapján az Uniswapot nem lehet felelősségre vonni azért, ha harmadik felek visszaélnek a protokollal, és kárt okoznak a felhasználóknak.

Az eljárást 2022-ben kezdeményezte egy Észak-Karolinában élő befektető, mivel mintegy 10 000 dollárt veszített azzal, hogy olyan átveréses tokent vásárolt, mint a BoomBaby, Rocket Bunny, Matrix Samurai és egyebek. A befektető az Uniswap fejlesztőit és befektetőit okolta, azt állítva, hogy a decentralizált tőzsde be nem jegyzett értékpapírokat árusított és nem regisztrált tőzsdeként vagy brókerkén.

Érdekes, hogy az SDNY egyik bírája, Katherine Failla ezzel együtt a SEC kontra Coinbase ügyön is dolgozott. Ezt írja:

“… EZ AZ ÜGY INKÁBB HASONLÓ ahhoz, hogy valaki az önvezető AUTÓ FEJLESZTŐJÉt vonja FELELŐSSÉGRE azért, mert használója KÖZLEKEDESI SZABÁLYSZEGÉST KÖVET EL EGY HARMADIK FÉL, VAGY EGY BANK KIFOSZTÁSA CÉLJÁBÓL.”

Az Uniswap decentralizált mivolta miatt a protokoll nem tudja kontrollálni, milyen tokenek kerülnek listázásra a platformon, vagy hogy ki képes vele interakcióba lépni.

Ez a döntés egy győzelem a kriptovalutáknak, mivel tisztázza, hogyan alkalmazhatók az amerikai értékpapír törvények a decentralizált pénzügy (DeFi) területén. A kriptó jogászok most már ezt az ügyet precedensként felhasználhatják, hogy védelmet nyújtsanak a DeFi alkalmazásoknak hasonló vádakkal szemben a jövőben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img