Piramisjáték-e a Blast, vagy sem? 

spot_img

A Blast, egy újonnan létrehozott Ethereum layer-2 hálózat, amely vonzó staking hozamokkal kecsegtet. A Layer-2 hálózaton zárolt kriptovaluták összértéke indulás óta már most meghaladja a 335 millió dollárt és gyorsan meg is szerezte a stakelt ethereum harmadik legnagyobb birtokosának kijáró pozíciót.

Az Etherscan adatai szerint a platform a november 20-i indulása óta több mint 157 500 darab, körülbelül 286 millió dollár értékű staked Ethereumot gyűjtött össze a Lido staking protokollon keresztül. Ez az összeg jelenleg a teljes stakelt ethereum körülbelül 1,7%-át teszi ki.

A DeBank adataiból is az látszik, hogy a protokoll tárcájában jelenleg több mint 335 millió dollár értékű kripto vagyon található, amelynek legnagyobb részét a stakelt ethereum és a MakerDAO stabilcoinja, a DAI alkotja.

A DefiLlama adatai szerint is a Blast az elmúlt napokban több mint 335 millió dollárnyi ETH-t és DAI-t zárolt. 

Ellentmondás a Blast piramisszerű rendszere körül

A Blast gyors növekedése az elmúlt öt napban azonban heves kritikát váltott ki a kriptoközösségen belül a piramisszerű Blast pontrendszer miatt, amely a korai felhasználókat az általuk beajánlott felhasználók száma alapján jutalmazza.

Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy a protokollba történő kriptovaluta bejuttatása egyelőre egyirányú marad, és a jövő év februárjában tervezett indulásig nincs lehetőség a visszavonásra.

Simon Dedic, a MoonRock Capital kripto befektetési cég vezérigazgatója és ügyvezető partnere kijelentette, hogy a Blast nem más, mint egy újabb “ponzi airdrop farmolás“. Véleménye szerint az ilyen, és ehhez hasonló “lehetőségek” miatt utálják az emberek a Web3-at.

A Polygon protokoll mérnöke, Jarrod Watts több problémát is felvázolt, miszerint a Blast jelenleg nem rendelkezik működő hálózattal, kijelentve, hogy az “nem L2“. “A Blast intelligens szerződés, amely pénzeszközöket fogad el a felhasználóktól, és a felhasználók pénzét olyan protokollokba kötik le, mint a Lido és a MakerDAO T-Bill protokollja, hogy hozamot generáljon“.

Nincs testnet, nincsenek tranzakciók, nincs híd, nincs összesítés, és nem küld tranzakciós adatokat az Ethereum hálózatba. Ha valaki pénzt küld a Blast szerződésre, akkor alapvetően 3-5 ismeretlen személyben bízik meg, hogy kezelik helyetted a pénzed.”

Watts szerint a protokollnak ugyanis 5-ből 3 aláíróra van szüksége a gyanús műveletek engedélyezéséhez, a kapcsolódó címek újak és ismeretlen személyazonosságúak. 

A SlowMist alapítója is megjegyezte, hogy a Blast frissíthető szerződésként működik, amihez bármikor be lehet állítani egy rosszindulatú mainnet hidat. A Blast tesztelésekor simán áthatoltak a szerződések biztonságán. 

Az viszont tény, hogy a Blast mögött olyan nagy kockázati tőkekezelők állnak, mint a Paradigm és a kriptotér más befolyásos szereplői. (A SlowMist alapítója szerint ezek a cégek is felültek a manapság jól csengő L2 vonatra.) Egyelőre bizalmi alapon működik a Blast. A felhasználóknak bízniuk kell abban, hogy a Blast néven és többnyire ismeretlen fejlesztőkből álló csapat végül megalkotja az ígért technológiát a beutalt kriptoeszközök feloldásához.

Csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi és lelki gondot, alaposan nézz utána és gondold át mibe fekteted a pénzed! Discord szerverünkön pár napja megszaporodtak a “csatlakozz a Blast csapathoz” elnevezésű felhívások, javasoljuk, hogy ezeket a felhívásokat is mérlegeld, mielőtt cselekszel!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

1 euróra csökkentettük a Kereskedési Tippek előfizetés árát

/slomist, jarrod watts, cryptobriefing, cryptoslate/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img