Feltörték az amerikai tőzsdefelügyelet közösségi oldalát, megingott a bitcoin árfolyama

spot_img

A késő esti órákban egy Bitcoin ETF elfogadásával kapcsolatos álhír jelent meg az amerikai tőzsdefelügyelet Twitter csatornáján. A bejegyzés szerint mind a 11 ETF indításért folyamodó befektetési alap megkapta az engedélyt, ám az üzenet néhány perccel később eltűnt a felületről. Nem sokkal később a hatóság vezetője közölte, hogy a fiókjuk “kompromittálódott” és valójában még nem engedélyezték az ETF-ek indulását.

A történtek hatására a bitcoin árfolyama először emelkedni, majd zuhanni kezdett. A több mint 5%-os kilengésben néhány perc alatt 200 millió dollár értékű kereskedési pozíció likvidálódott.

A Twitter biztonsági csapata hajnalban megerősítette, hogy a felügyelet fiókjához illetéktelenek fértek hozzá.

A vizsgálat szerint az elkövető egy “sim swap” támadással lophatta el a fiókhoz regisztrált telefonszámot és annak segítségével léphetett be az oldalra. Emellett azt is megállapították, hogy a tőzsdefelügyelet fiókján a 2 faktoros hitelesítés nem volt bekapcsolva. Ha ez aktív, valószínűleg elkerülhető lett volna a támadás.

A Bitcoin ETF-ek elfogadásával kapcsolatban közzétett üzenet feltehetően az a már beidőzített, de a hacker által végül előrehozott bejegyzés lehetett, amit a tőzsdefelügyelet az engedélyek mai (még nem bejelentett) megadása után tervezhetett publikálni.

A történtekkel kapcsolatban a befektetők a legérdekesebb fejleményt nem a bitcoin, hanem az ethereum grafikonján figyelhették meg. Az ETHBTC kereskedési pár az engedélyezésről szóló álhír közzétételének pillanatában jutott el az elmúlt 25 hónap abszolút mélypontjára, majd kezdett hirtelen emelkedésbe.

Bal oldalon az ethereum tegnap esti reakciója, jobb oldalon az elmúlt években mutatott teljesítménye látható

Elemzők úgy vélik, hogy a piac ezzel megmutatta a valódi szándékát és a Bitcoin ETF trend lecsengésével (sell the news?) a tőke ismét elkezdhet az ethereum irányába vándorolni. Kérdés, hogy az álhíres fiaskó végül okoz-e majd változást a vagyonukat átforgató befektetők terveiben?

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img