Örökélet: a Bitcoin blokkláncon őriznék meg a Super Nintendo játékokat

spot_img

Super Nintendo (SNES) emulátort hoztak létre a Bitcoin blokkláncon. A régi játékok archiválását és futtatását is lehetővé tevő alkalmazást a Ninjalerts NFT platform fejlesztői mutatták be.

A készítők munkáját egy tavaly publikált tanulmány inspirálta, ami szerint a 2010 előtti játékok 87%-át az eltünés veszélye fenyegeti. Az emulátor maga lényegében nem más, mint egy Bitcoin Ordinal (az NFT-k Bitcoinon futó megfelelője), aminek birtokosa az ebben tárolt alkalmazásba töltheti be és futtathatja böngészőjéből a SNES játékok ROM-jait.

A több webes eszközön és Javascripten alapuló program működéséről a projekt dokumentációjában osztottak meg további részleteket, egy játék futtatását pedig az alábbi demo videóban mutatták be.

A készítők szerint a SNES játékok feltöltése gazdasági értelemben már feszegeti a Bitcoin határait, annak blokklánca ugyanis nem a nagyméretű fájlok tárolására lett kitalálva.

Bár a Bitcoinon tárolt adatok örökre megmaradnak, ennek a biztonságnak ára van. A napokban például egy 9 megabájt méretű titkosított adatcsomag feltöltéséért 1.5 bitcoint, több mint 65 000 dollárt fizetett ki annak tulajdonosa. Fontos dologról lehetett szó, ha megért ennyit a világon bárhonnan elérhető és garantáltan cenzúramentes hozzáférés.

A Bitcoin Ordinalokkal és a hozzájuk köthető inscriptionok fogalmaival tavaly kezdhettek megismerkedni a kripto felhasználók. Az Ordinalok lényegében az NFT-ket, egy egyedi azonosítóval ellátott satoshit jelentenek, míg az inscriptionok az ehhez a satoshi-hoz rögzített adatokat tartalmazzák, ami lehet például egy NFT-hez csatolt kép, vagy jelen esetben egy emulátor.

A Bitcoin blokkláncára véshető adatok terjedése miatt az elmúlt hónapokban ismét növekedni kezdtek a hálózat tranzakciós költségei, ami megosztotta a Bitcoin közösséget. Egyesek szerint ez a Bitcoin természetes evolúciója, míg mások inkább betiltanák az ilyen jellegű felhasználást.

Egy Bitcoin Core fejlesztő nemrégiben jelezte, hogy szándékában áll olyan változásokat eszközölni a Bitcoin szoftverében, ami ellehetetleníti az Ordinalok használatát. Ha tényleg így tesz, elképzelhető, hogy a Bitcoin Cash közösség 2017-es kiválása után egy újabb nagyobb Bitcoin forkra kerülhet majd sor és a jövőben elválnak az Ordinal hívők és ellenzők útjai. A javaslatot jelenleg is heves viták kisérik.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img