10 érv a kripto-szkeptikusokkal szemben

spot_img

2024 eddig igazán jól alakult a kriptopénzek piacán, ennek okairól sokat beszélünk az egyéb anyagainkban. Most viszont valami egészen másra fogunk fókuszálni, hiszen ha valóban olyan jól alakul ez az év, mint azt sokan várják, akkor annak nem csak pozitív, de akár kellemetlen hozadékai is lehetnek. A szárnyaló bitcoin-árfolyam mindig sok figyelmet, kíváncsi tekintetet vonz erre a területre, ennek megfelelően 2024 során jó eséllyel sok lesz a kétkedés, a gúnyos megjegyzés és a negatív komment a bitcoin, és általában a kriptopénzek kapcsán. Ebben az anyagban erre készülünk fel közösen, azt mutatjuk meg, hogyan érdemes kezelni az egyes “sablon” kommenteket, érkezzenek azok akár online, akár a munkahelyünkön, akár a vasárnapi ebédnél!

Ez piramisjáték!

Ez komment egyidős a bitcoinnal, a butaság és a rosszindulat bájos elegye. Ha ezt a kommentet kapod, akkor elsőként hívd fel a másik figyelmét arra, hogy ezzel azt feltételezi rólad, hogy egy piramisjáték résztvevője, vagy áldozata vagy. Egyik esetben bűnözőnek, másikban szimplán hülyének állított be, a kérdés már csak az, hogy mégis miért. 

Ha sikerül ezt a tök jogos, első kommentet átadnod, akkor a másik máris megszeppent egy kicsit, ezzel máris észhez térítetted, legalábbis egy kicsit megtörted a “lendületét”. Így jöhet a következő, már kevésbé személyes, és sokkal inkább logikus érv.

Tedd fel neki a kérdést, miszerint hallott-e már bárkiről, akit felhívott egy volt osztálytárs azzal, hogy van ez a bitcoin dolog, tök jó lenne venni, és főleg tök jó lenne másokat rábeszélni arra, hogy vegyenek. Ha nem tud ilyenről, még csak távolról sem hallott, akkor a bitcoinra nem illik a Multi Level Marketing definíciója.

Egy MLM-nek ugyanis kulcs jellemzője a piramis-szerű értékesítési modell, a bitcoin esetében erről szó sincs. A gyakori vád mögött nem mellesleg egyszerű emberi pszichológia van, amit az emberek nem értenek, ami egy kicsit furcsa és ismeretlen, újszerű, az biztos valami “rossz”, tehát tartani kell tőle.

A bitcoinra sokkal könnyebb rásütni a piramisjáték bélyeget, mintsem leülni és tanulni, megérteni, hogy pontosan miről van szó. Erre is érdemeg felhívnod a beszégetőpartnered figyelmét, küldj át számára pár alapozó anyagot a témában, például a KriptoSuli-t, és kérd meg, hogy először ezt olvassa el, utána beszéljetek újra arról, vajon piramisjáték-e a bitcoin.

Nincs mögötte semmi!

A nincs mögötte semmi narratíva a személyes kedvencem, már csak azért is, mert frappáns a leszerelése. A felvetésre egy kérdéssel érdemes válaszolnod: 

Mi van az arany mögött?

Erre jön majd a sablon válasz, miszerint az aranyat számítógépekben, telefonokban használjuk. Ha besétált a csapdába a beszélgetőpartnered, akkor már csak le kell csapnod a ketrec fedelét a következő kérdéssel:

A fáraók Windows, vagy iOS környezetben dolgoztak?

Kegyelemdöfésként előadhatod, hogy a történelem során mindig a társadalmi egyezség adott értéket valaminek, semmi más. Azért van értéke az aranynak, és a bitcoinnak is, mert elfogadjuk, hogy értéket képvisel. Hasonló a fiat pénzek logikája is, azért van értéke, mert elhisszük, hogy érdemes elfogadnunk, hiszen holnap lesz valaki, aki pedig tőlünk fogadja el valamilyen termékért, vagy szolgáltatásért cserébe.

Az egész egy lufi!

Ez egy izgalmas pont, hiszen ebben némiképp még igaza is van az illetőnek. Persze az, hogy az “egész” egy lufi nincs, viszont abban, hogy időnként túlértékel a piac egy-egy kriptopénzt igen. Sőt, még magával a bitcoinnal is megtörténik, főleg az All Time High-ok alkalmával, hogy a túlzott lelkesedés szinte ésszerűtlen magasságba viszi a vezető kriptopénzt, de erről majd máskor.

A lényeg az, hogy természetesen erre a felvetésre is van szakszerű válasz, ez nem más, mint a Gartner Hype Cycle. A megfigyelés lényege, hogy az emberek először mindig túlértékelnek valamit, a túlzott optimizmus irreális magasságba repíti, bármi legyen is a “siker” mértékegysége. Majd miután ráeszméltünk, hogy ennek azért ekkora jelentősége mégsincs, akkor korrigálunk, majd innen érjük el egy újabb emelkedés után azt a szintet, ahol már sokkal hitelesebb az adott valami értéke.

De egy Gartner ciklus nem csak egyszer valósulthat meg, az sem kizárt, hogy többször egymás után is lezajlik, valószínűleg ez történik a bitcoinnal is a felezéshez kapcsolódó ciklusai során. 

De akár így, akár úgy, a “lufi” vád kapcsán emlékeztessük beszélgetőpartnerünket arra, hogy az emberek mindennek hajlamosak túlértékelni a jelentőségét a kezdeti időszakban, ez így történt egykor a vasúttal, a félvezetőkkel, az internettel a dotcom lufi kapcsán, nemrég pedig a mesterséges intelligenciával is. Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy teljesen értéktelen és értelmetlen lenne az adott eszköz, csak még nem lőtte be a piac a “valódi” értékét, bármi legyen is az.

Úgyis össze fog omlani!

Ez ismét egy olyan pont, amivel a bitcoin ciklusainak természetéből adódóan nehéz vitatkozni. Igen, a bitcoin-árfolyam egy jelentős felfutást követően nagyot fog korrigálni, ez minden valószínűség szerint így lesz. 

Viszont érdemes a vitapartnerünknek megmutatni a bitcoin all-time, histórikus grafikonját, kiemelve a lépcsőzetes fejlődés jellegét. Egy nagy felfutást valóban korrekció követ, viszont magasabb szintre érkezünk a visszahúzódás után jellemzően, mint ahonnan indultunk, majd jön egy újabb felívelés, újabb korrekció, ismét magasabb szintre érkezünk vissza, mint ahonnan indultunk. Ez a piac már csak ilyen, kettőt előre, egyet hátra jelleggel fejlődik, vagy inkább tizet előre, nyolcat hátra. 

Azt sem tudjuk, ki csinálta, hogy bízhatsz meg benne?

Satoshi Nakamoto kiléte valóban mindmáig ismeretlen, viszont fontos kiemelned, hogy ennek jó oka van. Az alkotó nem akarta, hogy egyetlen emberhez kössék a bitcoint, alkotása ugyanis mindenkié. Mi mindannyian vagyunk Satoshi, ha ezt a szellemiségét nem érti, vagy nem akarja érteni a vitapartnered, akkor nem is érdemes energiát szánnod rá.

A NAV majd úgyis jól seggberúg!

Ismét egy olyan pont, amiben részben igaza van a vitapartnerednek, adózni valóban kell a kriptopénzek után. De pont ez a jó hír, ugyanis Magyarországon a kripto-adózás egy rendezett és tisztázott kérdés, az árfolyam-nyereséged után 15% adót kell fizetned. Tehát hiába sugallja azt a kellemetlen kolléga vagy ismerős, hogy ezt az egész szürke, sőt fekete, erősen kérdéses területet majd a NAV jól helyreteszi és mindenki pórul fog járni. Erről nincs szó, hiszen aki rendesen adózik a nyeresége után, annak nincs mitől tartania.

Ami könnyen jött, könnyen megy, el fogod bukni!

Erre nehéz általános választ adni, hiszen ez egy erősen egyéni kérdés. Biztosan lesznek olyanok a 24-25-ös bikapiac során, akik értelmetlenül elszórják a kripto-árfolyam-nyereségüket. Viszont ha ezzel a “váddal” szembesülsz úgy, hogy a te esetedben egyáltalán nincs szó felelőtlen pénzpazarlásról, akkor joggal kéred ki magadnak a feltételezést. Persze azt is érdemes hozzátenned, hogy a pénzügyeidhez semmi köze az illetőnek, ha viszont úgy érzed, szeretnéd ezt kifejteni, akkor a konkrétumok említése nélkül bátran sorold fel, hogy te mi mindenbe fekteted a kriptopénzekből származó pénzed. 

Ez a bűnözők pénze!

Remek pont, hiszen egy -tragikus- aktualitással könnyen ki lehet kezdeni. A Hamász tavaly áprilisban arra kérte támogatóit, hogy bitcoin-adományokat többet ne küldjenek, ugyanis azok nyomonkövethetősége miatt túl nagy kockázatot jelent. A terrorszervezet szimpatizánsai meg is fogadták a tanácsot, azóta a hozzájuk köthető tárcákba irányuló utalások szinte nullára estek vissza. 

A lényeg az, hogy régi, buta tévhit az, hogy a kripto a bünőzők pénze, sőt, egyre kevésbé használatos illegális tevékenységekhez, pontosan azért, mert a block history, vagyis a nyilvános tranzakciós-adatbázis segítségével visszakövethető. A bünzők pénze hagyományosan a készpénz, ezt használták eddig is, most is nagy jelentősége van.

Ráadásul ha megkapod a “támadást”, miszerint ez a bűnözők pénze, akkor a következő érvvel szintén hatékonyan tudod leszerelni a másikat:

A bűnözők használnak kriptopénzeket is még, bár egyre kevésbé, de fontos látni, hogy használnak műkincseket, ingatlant, részvényeket és számos egyéb eszközt a pénzmosáshoz! Ebből a listából kiemelni egyetlen egyet, a kriptopénzeket nem érdemes.

“Bárki gyárthat bitcoint otthon.”

Ez a kijelentés nem is igazán érdemel reakciót, de sajnos azt mégis meg kell tenned, hogy higgadtan elmagyarázod: senki sem “gyárthat” bitcoint, viszont bárkiből lehet bányász, aki a tranzakciók jóváhagyásán dolgozik, ezért cserében bitcoin-jutalmat kap.

Szintén gyakori jelenség, hogy összekevernek két dolgot, azt, hogy bárki indíthat saját kriptopénzt azzal hogy bárki hozzájuthat bitcoinhoz a bányászaton keresztül, ebből a kettőből születik a torz gondolat, miszerint bárki “létrehozhat” bitcoint otthon magának. Ezt is érdemes tisztába tenni.

Az utolsó pontban pedig arró lesz szó, hogy vajon érdemes, illetve kell-e vitába szállni bárkivel, aki a fenti pontok valamelyikével “támad”. Satoshi pédául azt mondta, hogy neki nem feladata meggyőzni senkit sem, aki érti, az érit, aki nem, az nem.

Tehát a lehető legjobb valószínűleg az, hogy ha el tudsz kerülni egy ilyen vitát, akkor tedd meg. Fókuszálj magadra, a saját sikereidre ezen a piacon. Ha viszont elkerülhetetlen a vita, akkor reméljük, a fentiek segítségedre lesznek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img