Félmilliárd fölött lehet a kripto tulajdonosok száma

spot_img

Egy friss felmérés szerint a kriptopénz tulajdonosok száma 2023-ban több mint 30%-kal növekedett és elérte az 580 millió főt.

A Crypto.com kutatása szerint 296 millió ember rendelkezhet valamilyen bitcoin kitettséggel, ami 50%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az érdeklődés növekedése mögött a második félévben a Bitcoin ETF-ek bejelentése, míg az elsőben az Ordinalok megjelenése állt. Ez utóbbi egy újabb, NFT-khez hasonló felhasználási lehetőséggel ruházta fel a bitcoint, ami a BTC kitettséggel eddig nem rendelkező, de egyébként natív kriptós közösség figyelmét is felkeltette.

A második legnépszerűbb kriptopénznek számító ethereum tulajdonosait 124 milló főre becsülték. Az ETH kapcsán a kamatozásra lehetőséget adó staking indulása mozgatta meg leginkább az új befektetőket, akiknek a száma 1 év alatt 21%-kal növekedett.

A kutatás alapján a bitcoinnal rendelkező kriptósok 40%-a tart ethereumot, viszont az összes kripto tulajdonos 42%-a sem bitcoinnal, sem ethereummal nem rendelkezik.

Bitcoin és ethereum tulajdonosok számának növekedése

A kripto tulajdonosok számát a legnagyobb kripto tőzsdékre beérkező és azokról távozó tranzakciókból és az ezekhez kapcsolódó tárcák analíziséből próbálták meghatározni. A számítás során különböző súlyozásokat és hibahatárokat is figyelembe vettek, amiket a kutatást végző és egyébként az egyik legmainstreamebb kriptós platformnak számító Crypto.com saját adatai alapján tovább finomítottak.

A felmérés készítői szerint a módszerük bizonyos szempontból limitálja a becslés pontosságát, például nem veszi figyelembe azon felhasználókat, akik fiat pénzt utaltak be egy tőzsdére és soha nem végeztek valós kripto tranzakciót. Más pontoknál viszont előfordulhattak olyan túlbecslések, amelyek ellensúlyozhatják az ilyen visszásságokat.

Egy másik kripto tőzsde, a Bitfinex decemberben tette közzé tanulmányát, amiben szintén a hasonló nagyságrendűre, 575 millió főre becsülték a kripto tulajdonosok számát. Szerintük kedvező piaci feltételek esetén ez az idei év végére akár 900 millió fölé is növekedhet.

Ha a bitcoint és az ethereumot figyelmen kívül hagyjuk, 2023-ban a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kriptovalutákból összeállított befektetői kosár érte el a legnagyobb megtérülést

Bybit: 20 dolláros kifizethető bónusz az első befizetőknek

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img