Bukott titkosügynök bitcoinjait értékesíti az amerikai kormányzat

spot_img

Az Egyesült Államok 130 millió dollár értékű bitcoin eladására készül. Az előzetes bejelentés szerint az értékesítésre szánt ~2900 bitcoin két különböző bűncselekmény feltárása után került állami tulajdonba.

Az egyik tétel egy Ryan Farace nevű bűnözőhöz köthető, aki az apjával kábítószer kereskedésből származó bitcoint próbált tisztára mosni és dollárra váltva külföldi bankszámlákon elhelyezni.

A másik tétel története viszont már sokkal érdekesebb. Shaun Bridges egy amerikai titkosügynök volt, akit 2013-ban bíztak meg azzal, hogy vegyen részt a Silk Road, az akkoriban legnagyobbnak számító internetes drogpiac felszámolásában.

Bridges a munkája során hozzáférést szerzett az oldal egyik adminisztrátori jelszavához, amivel a piactér drogkereskedőinek fiókjaiba belépve mintegy 20 000 bitcoint lopott el. Ez akkoriban 800 000 (mai árfolyamon 800 millió) dollár értékű kriptopénznek felelt meg.

Zsákmányát japán és kínai kripto tőzsdéken váltotta dollárra, majd egy USA-ban működő, de saját maga által létrehozott befektető cégen keresztül mosta tisztára és utalta ki a bankszámlájára.

Bukását a blokkláncon szabadon lekövethető utalások idézték elő.

Bár kisebb tételekben, de az oldalon korábban megfigyelt tranzakciós szokásokhoz képest eltérő módon kezdte el a pénzt kiszifonoszni a Silk Roadról, ami feltűnt az akcióban szintén résztvevő DEA (drogellenes ügynökség) és az FBI szakértőinek.

Miközben Bridges nyomozóként megpróbált olyan bizonyítékokat maga után hagyni, melyekkel igyekezett az oldal egyik rendszergazdájára terelni a figyelmet, a pénz útját végül mégis sikerült az ő számláihoz visszavezetni.

Bridges épp távozik a titkosszolgálat épületéből, táskájában az ellopott bitcoinhoz hozzáférést biztosító jelszavakkal és merevlemezekkel.

Bridgest 2015-ben 6 év börtönre ítélték, amihez egy másik, 2017-es tárgyalás keretében még további kettőt is hozzácsaptak, de összesen végül mégis csak 6 évet kellett leülnie.

Az amerikai kormányzat által tegnap bejelentett, de egyelőre ismeretlen időpontra ütemezett bitcoin eladás önmagában valószínűleg nem fog jelentősebb hatást gyakorolni az árfolyamra. Bár nem elhanyagolható, de a 130 milliós tétel még így is sokkal kisebb, mint a Grayscale befektetési alap által az elmúlt két hétben értékesített napi 400-700 millió dollár értékű BTC.

A korábban zárt intézményes bitcoin befektetési alapként működő, de két hete nyitott ETF-é alakított Grayscale a piacvezető ETF-ekhez képest hatszoros áron biztosít kriptós vagyonkezelői szolgáltatást, így a modellváltás óta részben ezért is menekülnek tőle a korábbi ügyfelei.

A másik ok a váltás előtt fennálló kreatív működési stuktúra felszámolása lehet, ami a Grayscale bitcoin alapjának 2013-as indulása óta rendkívül nehézzé tette az ott felhalmozott bitcoin pozíciókból származó haszon realizálását. Az ETF-é alakulással ez az akadály megszűnt, így olyanok is lehetnek, akik csak most válthatják pénzre az elmúlt évek során szerzett bitcoin nyereségüket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Álláshirdetés: Veled bővülne a Kripto Akadémia!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img