Milyen gyorsan duplázódhat meg a bitcoin árfolyama?

spot_img

A bitcoin az elmúlt napok során több kísérletet is tett a 2021-ben beállított 69 000 dolláros rekord árfolyam megdöntésére. Az első bizonytalan próbálkozások miatt egyes tőzsdéken már a múlt hét közepén, míg másokon csak a hétvégén sikerült határozottan átlépnie ezt a szintet és beállítania az eddig új, 72 000 dolláros csúcsot.

A bitcoin árfolyama 2024 márciusában

A bitcoin mostani emelkedését leginkább az intézményes befektetők érkezése fűti. A világ legnagyobb befektetési alapjának számító BlackRock 2023 júniusában jelentette be, hogy egy hagyományos piacokon is elérhető Bitcoin ETF befektetési terméket kíván indítani.

A hírek érkezésekor 25 000 dollár, a BlackRock Bitcoin ETF januári indulásakor pedig 48 000 dollár volt a BTC ára. Az ETF rally kezdete óta tehát közel háromszorosára növekedett a bitcoin árfolyama és ahogy a bevezetőben is említettük, ennek során átlépte a korábbi rekordjának számító 69 000 dolláros árfolyamot is.

A bitcoin eddigi története során a korábbi árfolyam rekordok megdöntését viszonylag gyors duplázások követték. Ennek megismétlése a mostani, 1400 milliárd dolláros piaci részesedés mellet nyilván már egy sokkal nehezebb dió lesz, ám a bitcoin már nem egyszer lepte meg a benne kételkedőket.

Az első olyan bitcoin bika piac, amiről már megbízható tőzsdei adatok állnak rendelkezésre, 2012 augusztusában érte el a csúcspontját. A bitcoin akkor 17 dolláros árfolyamon tetőzött amit csak fél évvel később, 2013 januárjában sikerült ismét elérnie. A csúcs átlépése után 38 napra volt szüksége ahhoz, hogy a korábbi rekord duplájára, 34 dollárra emelkedjen az árfolyama.

Ez a rally 2023 áprilisában ért véget, az újabb bitcoin rekord 263 dollár lett. Az ezt követő konszolidáció 7 hónapig tartott, ám az újabb kitörés után mindössze 12 napra volt szükség, hogy a bitcoin ismét duplázzon és ezzel 500 dollár fölé emelkedjen.

A móka egészen 1163 dollárig tartott, mielőtt beköszöntött volna az első igazi kripto tél. Az bitcoin első éveiben a világ legnagyobb kripto tőzsdéjének számító MtGox feltörése és csődje után több mint 3 évre volt szükség a következő csúcsdöntésre. Ezután is majdnem 3 hónapig, 89 napig tartott, amíg a bitcoin értéke ismét megduplázódott.

Ezután jutottunk a 2017-es 20 000 dolláros rekordig. A bitcoin a Covid összeomlás miatt csak 2021 januárjában tudta ismét átlépni ezt csúcsot, de az ezt követő gyors emelkedés során a korábbihoz képest sokkal rövidebb időre, csak 22 napra volt szüksége ahhoz, hogy 40 000 dollár fölé tudjon emelkedni.

Vagyis a korábbi csúcsdöntések után 38, 12, 89 és 22 nap kellett ahhoz, hogy a bitcoin értéke megduplázódjon.

Az utolsó emelkedés során, amikor a bitcoin mostaninál ugyan kisebb, de azért már szintén jelentős, több százmilliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezett, viszonylag gyorsan, 22 nap alatt hajtottuk végre a duplázós manővert, míg a két lassabb rallyra jóval alacsonyabb szinteken került sor.

Ha a múlt hét pénteki napot tekintjük kiindulási pontnak (a bitcoin árfolyama ekkor emelkedett először a 2021-es rekord fölé a legnagyobb kripto tőzsdének számító Binance spot USDT kereskedési párján), akkor a leggyorsabb, 12 napos rekord megdöntéséhez jövő szerdáig, vagyis március 20-ig kellene elérnünk a 2 x 69 000 = 138 000 dolláros árfolyamot, míg ha a leglassabb emelkedés útján haladunk, június 6-ig kellene megüntünk ezt a szintet.

Azt persze semmi sem garantálja, hogy ezúttal is ezekben az időkeretekben fog mozogni a BTC, mint ahogy azt sem, hogy valaha eléri a 138 000 dolláros árfolyamot. A korábbi emelkedések  tapasztalatai azonban ennek ellenére is kedvező képet vetítenek elénk a következő időszakra.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A legnagyobb Binance játék csak magyar felhasználóknak: kereskedj és oszd meg a kriptós történeted a nyereményekért

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img