Bitcoin rekord, Ethereum frissítés és Nvidia konferencia mozgathaja a héten a kripto piacot

spot_img

A bitcoin a múlt héten több kísérletet is tett a csúcsdöntésre, árfolyama viszont csak a ma reggeli órákban lépte át határozottan a 70 000 dolláros lélektani szintet.

Az éppen két hónapja indított amerikai bitcoin ETF-ek jelentős részt vettek ki a növekedésből.

A hagyományos amerikai tőzsdéken elérhető befektetési termékeken át eddig már több 210 000 bitcoint, vagyis a teljes BTC készlet 1%-át vásárolták meg az intézményes befektetők. Ez dollárban kifejezve 9.5 milliárd dollár értékű netto vásárlást jelent.

A Bloomberg szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bitcoin ETF-ekbe az indulásuk óta eltelt 8 hét alatt több pénz áramlott, mint az arany ETF-ekbe az elmúlt 3 év során összesen.

Bár az arany árfolyama a bitcoinhoz hasonlóan jelenleg éppen emelkedik, a legnagyobb arany ETF-eből folyamatosan kifelé áramlik a pénz, ez a termékek idén még nem tudott egyetlen pozitív hetet sem felmutatni.

Felül az arany, alul a bitcoin ETF-ekbe áramló tőke.

A kriptopiacon ezen a héten is nagy kilengésekre lehet számítani, részben a jövő héten esedékes amerikai jegybanki kamatdöntés miatt, amit még az ennek kapcsán kiemelten fontos, most kedden és csütörtökön 14:30-kor érkező inflációs statisztikák (CPI, PPI) fognak megelőzni.

Az altpiacra emellett szintén hatással lehet az AI lázat fűtő Nvidia eddigi legnagyobb AI konferenciája, amit március 18-21. között fognak megrendezni.

Az eseményhez közeledve az ágazathoz kapcsolódó coinokra ezúttal is kiemelt figyelem irányulhat, egyes képviselőik már a hétvége folyamán több tíz, akár 60 százalékot is emelkedtek.

A mémcoinok és az AI mellett a napokban még a gaminghez fűződő coinok mutattak életjeleket, de a hét fontos szereplője lehet az ethereum is, ami szerdán kapja meg azt a Dencun névre keresztelt frissítést, ami jelentősen csökkentheti a rajta futó L2 hálózatok (pl.: Optimism, Arbitrum)  és kissé magának a fő Ethereum hálózatnak is a tranzakciós költségeit.

Március közepén jön a következő Ethereum frissítés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img