A bitcoin vagy az arany veszi át a pénz helyét? Egyelőre egyik sem

spot_img

Bitcoin vagy arany címmel rendezett vitát a hétvégén a ZeroHedge, egy ismert nemzetközi pénzügyi blog és híroldal.

Az arany mellett két nagyágyú szólalt fel. Egyikük Peter Schiff, egy kriptós körökben is jól ismert aranykereskedő volt, aki több mint 10 éve óta figyelmeztet mindenkit arra, hogy a bitcoin árfolyama hamarosan nullárra esik, és soha többé nem fog onnan talpra állni. Az azóta eltelt időben bekövetkező több ezerszeres növekedés ellenére Schiff üzenete azóta változatlan: csak idő kérdése, amíg a legnagyobb kriptovaluta eltűnik a süllyesztőben, ezért mindenki jobban jár, ha aranyba fekteti a pénzét.

Ugyancsak az arany pártjára állt Nouriel Roubini, egy amerikai közgazdász, aki azután vált ismertté, hogy megjósolta a 2007-es gazdasági összeomlást. Roubini-t azóta dr. Végzetként elegetik, mert már több másik összeomlást is megjósolt, ezek azonban eddig még nem következtek be. A bitcoin kapcsán is úgy véli, hogy csak egy óriási lufiról van szó, aminek már régóta ki kellett volna pukkannia.

A bitcoin mellett felszólalók egyik Eric Vorhees volt, a Shapeshift alapítója. A 2014-ben létrehozott Shapeshift volt az első olyan kripto tőzsde, ami a legközelebb állt a mai decentralizált váltók működési modelljéhez. A másik bitcoin párti felszólaló a Fehér Ház egykori tanácsadója, ma pedig egy befektetési alap vezetője, Anthony Scaramucci volt. Az által irányított Skybridge Capital 2020-ban a hagyományos piaci befektető cégek egyik első képviselőjeként fektetett 182 millió dollárt BTC-be.

A vita elsősorban azok számára lehet érdekes, akik nemrégiben kezdték követni a kripto piacot, a régi motorosok számára túl sok újdonságot nem tartalmaz, az elmúlt években a hasonló rendezvényeken már kifejtett, ismert álláspontok ütköztek a vita során.

Az arany évezredes történelemmel rendelkezik, de a hétköznapokban nehezen lehet bánni vele. Nem lehet kisebb egységekre osztani és a mindennapokban fizetésre felhasználni, sem pedig nagyobb mennyiségben magunkkal vinni, vagy biztonságosan tárolni. Ha digitális, vagy tokenizált formában akarjuk használni, akkor értelmét veszti, mert az aranyat ehhez egy elektronikus szolgáltatást biztosító harmadik félnek kell megőriznie, vagyis innentől kezdve igazából már nem is mi rendelkezünk a “saját aranyunkban” tárolt vagyonunk felett.

A bitcoinban bármekkora vagyont tárolhatunk és ehhez harmadik felek nem, csak és kizárólag mi férhetünk hozzá. Ezt észrevétlenül magunkkal is vihetjük bárhová, ha megjegyezzük a tárcánkhoz tartozó jelszót. A bitcoin alapból támogatja a digitális fizetési lehetőségeket is, fel lehet osztani kisebb egységekre és bármikor szabadon lehet utalni vele a világ bármely pontjára. A napi gyakorlatban viszont vele is körülményes vele foglalkozni.

A bitcoin használata a hétköznapi fizetésekhez drága és lassú. A szabályozása nem tisztázott, a nagy ingadozásai miatt pedig inkább csak hosszabb távon lehet vele értékmegőrzőként számolni.

A bitcoin adózása és a fiat pénzzé alakítása a világ legtöbb pontján egy számviteli rémálommá teszi az elfogadását. Az évek során százával mentek csődbe a kriptós fizetési megoldásokat ígérő vállalkozások, a natív bitcoin tárcák kezelése pedig a legtöbb hétköznapi ember számára olyan, mintha egy rubik kockát kellene kiraknia.

“A bitcoin csak annyira digitális arany, mint egy hamburgerről készített fotó a telefonomon. Ha ránézek a képre, akkor az attól még nem lesz egy digitális élelmiszer.” – hangzik el a vitában.

Amiben mind a két oldal megegyezett, hogy a hibás kormányzati döntések következményeként extrém magasra növekvő infláció óriási pusztítást végez és a hétköznapi emberek minden korábbinál gyorsabb ütemben vesztik el az évek, évtizedek kemény munkájával szerzett megtakarításaikat. Ezért fontos olyan befektetést találni, amivel legalább az inflációval megegyező növekedés érhető el.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Ismét Blockchain Budapest konferencia – 25% kedvezmény a jegy árából

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img