Hogyan használhatja a labdarúgás a blokklánc-hálózatokat?

spot_img

A blokklánc-hálózatok fogalmával elsőként a kriptovalutákkal, a bányászattal kapcsolatban találkozhattál, mára azonban alaposan megnőttek ezen megoldás felhasználási lehetőségei. Egyre több iparág fedezi fel, hogy ezzel a technológiával sikeresen tudja fejleszteni szolgáltatásait és növelni bevételeit.

A számos iparág közé sorolható a sport is, ami azért is egy érdekes terület, hiszen június 14-én kezdődik az idei labdarúgó Európa-bajnokság. Az  eb csoportok összetétele már ismeretes, mi magyarok a németekkel, a svájciakkal és a skótokkal csapunk össze a csoportkörben.

Ehhez kapcsolódóan pedig a blokkláncok szerepe is nagyobb hangsúlyt kap, például szurkolói tokenek piacra dobásával, vagy éppen NFT alapú kártyák és egyéb gyűjtői kellékek áruba bocsátásával. De ezen felül még számos lehetőség áll az iparág előtt, amelyekről a folytatásban még szó lesz majd.

Mi is az a blokklánc és hogyan működik?

Előtte ismerd meg közelebbről ezt a technológiai megoldást, hogyan működik, melyek a legfőbb előnyei. Nos, egy elosztott adatbázisról van szó, amely decentralizáltan, a felhasználók gépein működik, ez végzi az adatblokkokból összeálló listák nyilvántartását.

Egy tranzakció lebonyolítása során az így keletkező adatokat a hálózatban lévő minden számítógép felé továbbítják, majd ezt követően a korábban létrehozott csomópontok ellenőrzik annak érvényességét, mégpedig a kriptográfiai aláírások alapján.

Az adatblokkok létrejöttéhez a hálózatnak ún. bányászást kell végeznie, ez az amit a bitcoin esetében már te is hallhattál. Igazából egy összetett számítási folyamatról van szó, amely után létrejön egy új blokk, amit hozzáadnak az adott hálózat minden csomópontjához.

A blokkláncok felhasználása egyre inkább elterjed, ez pedig azon jellemzőinek köszönhető, hogy decentralizált, vagyis nincs egy központi hatóság, amely ellenőrizhetné, vagy befolyásolhatná. Ezenkívül biztonságos, átlátható és megváltoztathatlan is.

Blokkláncok a sportban

Ahogy arról már szó volt, eredetileg a bitcoin bányászása során használtak blokkláncokat, de a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a felhasználási terület kibővüljön és a számos iparág közül, amelyek felfedezték maguknak az ebben rejlő lehetőséget élen járt a sport és azon belül a labdarúgás.

Ehhez jelentős mértékben járult hozzá a 2020-as év, amikor a szabadtéri események helyett nagyobb teret kaptak az online rendezvények és előre törhetett egy olyan új ágazat is, amilyen az e-sport.

Alapvetően a klubok a rajongói lojalitásra összpontosítva dolgoznak ki különböző újításokat, amelyek a blokkláncokra összpontosít, ilyenek a különböző rajongói kártyák és egyedi kibocsátású NFT relikviák. A folytatásban következzen néhány felhasználási terület.

Rajongói tokenek

Az egyik első dolog ami ezen a területen megjelent és azonnal nagyon sikeressé vált, azok a különböző rajongói tokenek. Ezzel a klubok egyrészt bevételi forrásokhoz jutnak, másrészt meg növelik a rajongóknak a csapat iránti lojalitását is.

Jellemzően a tokeneket dollárért, euróért és más valutákért vásárolhatod meg és beválthatod azokat exkluzív gyűjteményekre, kellékekre, sőt akár olyan eseményekre is, ahol találkozhatsz kedvenc játékosaiddal.

Például, az FC Barcelona első körben 1,3 millió dollár értékben dobott piacra szurkolói tokeneket, amelyek bámulatos módon kevesebb, mint két óra alatt elkeltek, de a Premier League számos csapata is belevágott ebbe az üzletbe, többek között a Manchester City is.

Ilyen módon a szurkolók úgy érezhetik, hogy beleszólhatnak a klub döntéshozatalába, ugyanis a token tulajdonosok véleményét kikérik olyan kérdésekkel kapcsolatban, amilyen például az új kollekció színe, vagy egy új akció elnevezése, amivel növelik azok elkötelezettségét és a szurkolótábor méretét is.

Digitális kártyák és egyéb gyűjtői tárgyak

Az NFT-alapú digitális gyűjtemények 2020 körül robbantak be a virtuális közösségi köztudatba és azóta rengeteg lélegzetállítóan magas tranzakciót tudtak produkálni. Az NFT lényege, hogy az ilyen módon kibocsátott tárgy egyedi, tehát általában csak egy van belőle, nem másolható, osztható éppen ezért az értéke is magasabb.

Ezek egyedisége bármikor ellenőrizhető a blokkláncon keresztül. Az első ilyen termékek 2017-ben jelentek meg, ez pedig a CryptoKitties nevű sorozat volt, amely egyedi digitális macskák gyűjtését tette lehetővé.

A labdarúgásban az NFT felhasználás lehetőségei szinte végtelenek, kimeríthetetlenek. Lehetnek ezek limitált szériás játékos kártyák, vagy más olyan termékek, amelyek korlátozott számban kerülnek piacra.

Rajongói platformok

Még egy felhasználási területet érdemes megemlíteni, ezek pedig a különböző rajongói platformok, ahol a játékosok jutalmat kapnak, ha elvégeznek egy-egy blokklánc-alapú műveletet. Ilyen például a klubok honlapjainak a meglátogatása, tartalmak megosztása, vagy részvétel a különböző hűségprogramokban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img