Csak a kriptopénzek 0.6 százaléka ért el 100-szoros növekedést

spot_img

2023. októbere után általános emelkedés vette kezdetét a kripto piacon. A növekedést leginkább a Bitcoin ETF indulását megelőző spekuláció, majd az annak engélyezését követő optimista hangulat fűtötte. Ebben az időszakban nem csak a BTC, hanem az altok többsége is jól teljesített, de hogy pontosan mennyire jól, azt egy adatelemző foglalta össze, aki az 1000 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptopénz teljesítményét vette górcső alá.

A vizsgált coinok medián emelkedése 2.7-szeres volt, vagyis ugyanannyi kriptopénz ért el 2.7-szeresnél magasabb, mint ennél alacsonyabb növekedést.

A vizsgált kriptovaluták közül a kisebb, 10 millió dollár alatti kapitalizációról induló projektek érték el a legnagyobb átlagos növekedést. Az ennél nagyobb kategóriákba tartozó kriptopénzek ugyanakkor nagyjából azonos mértékű emelkedést tudhattak maguk mögött,  függetlenül attól, hogy csak néhány tízmilliós, vagy több milliárd dolláros piaci részesedésű coinokról volt szó.

Átlagos növekedés az egyes piaci kapitalizációs kategóriákban

A nagyok közül kiemelkedő növekedést ért el a Solana, ami 8 milliárdos kapitalizációról 90 milliárd dollárig menetelt. Nagyjából ugyanilyen teljesítményt nyújtottak a kisebb piaci részesedésű kategóriák győztesei is, például a NEAR (1 milliárd -> 8 milliárd), vagy az AGIX (200 millió -> 1.5 milliárd).

Ha azt nézzük, hog a növekedések megoszlása milyen arányú volt a top 1000 kriptopénz között, akkor:

  •  80.8% kevesebb mint 5x nyereséget ért el,
  • 12.3% 5x – 10x közötti nyereséget ért el,
  • 5.5% 10x – 50x közötti nyereséget ért el,
  • 0.7% 50x – 100x közötti nyereséget ért el,
  • 0.6% 100x feletti nyereséget ért el.

A legnagyobb nyerő a TOSHI (több mint 6000x) és a TRUMP (600x) mémcoinok voltak, más narratívák közül az RWA-ba sorolható Mantra-t (71x) és a mesterséges intelligánciákhoz köthető AIOZ-t (100x) emelte ki az elemző.

A felemelkedő AI szektor coinjai egységesen nagyobb (8x) hozamot értek el, mint ami a teljes piaci medián (2.7x) volt.

A felmérés konklúziójaként kijelenthető, hogy a nagy nyereségek továbbra is elérhetők a kripto piacon, de az 50-100x-ek, vagyis a top 1% megtalálásáért meg kell dolgoznia a befektetőknek.

Sok kutatómunkát igényel, hogy valaki megtalálja azokat a coinokat, amikről még senki sem beszél és nem véletlen, hogy a legnagyobb nyerők mellett épp ezek között találhatók a legnagyobb vesztők is. Aki nem rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal, könnyen áldozatul eshet a világmegváltó dolgokat ígérő csalásoknak, melyekkel elbukhatja a teljes befektetését.

A coinok megtalálása után ugyancsak nehézséget okozhat az őket kísérő nagy volatilitás elviselése is. A kimagasló megtérülésért hónapokon át, akár több tucatnyi 40-80%-os viszaesést kell elviselnie a befektetőnek, ami olyan lelki megterhelést jelent, amit csak nagyon kevesen tudnak elviselni.

Utólag csak egy szimpla emelkedésnek látszik, de az 5 hónap alatt 6000-szeres növekedést elérő Toshinál teljesen hétköznapinak számítottak az egy napon belüli 30-40%-os, vagy akár ennél is nagyobb kilengések.

Az elemző szerint fontos, hogy az álmodozás helyett mindenki megmaradjon a realitások talaján és hogy rövidtávon ne legyenek túlzó elvárásai a lehetőségeit illetően. Sokan a gyors meggazdagodás reményében vágnak bele a kriptózásba, de az 50-100-szoros nyerők mégezen a piacon is meglehetősen ritkának számítanak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img