Újra emelkedőben az AI tokenek

spot_img

Bár az altcoin piac hetek óta csúnyán vérzik, a Fetch.ai $FET tokenje 40%-ot ugrott az elmúlt hónapban, a Render Network $RNDR-je pedig közel 30%-ot növekedett a lokális aljához képest.

Az AI (mesterséges intelligencia) tokenek a napokban szárnyalnak, a szektor teljes piaci kapitalizációja közel 28 milliárd dollárra nőtt, miután az elmúlt nap folyamán 15%-os növekedést mutatott a CoinGecko adatai szerint.

Az élmezőnyben olyan tokenek vannak, mint a Fetch.ai (FET), amely egy mesterséges intelligencia blokkláncot működtet komplex gépi tanuláshoz, és a Render (RNDR), amely egy elosztott GPU renderelő hálózat mögött álló token. 

A FET 45%-ot ugrott az elmúlt két nap során, ezzel szemben a RNDR teljesítménye az elmúlt napban visszafogottabb volt; a token 2,3%-kal emelkedett, és közel 30%-os növekedést mutatott az elmúlt hónapban.

Bár az altcoin piac kifejezetten gyengén teljesített az elmúlt hetekben, az AI tokenek erőt tudtak felmutatni. A FET mindenesetre még mindig 52% mínuszban, míg a RNDR token 41% mínuszban van a márciusban felállított all time high szintjeihez képest.

$FET chart
A FET token a cikkírás pillanatában 52% mínuszban van az all time high-hoz képest, azonban 45%-ot ugrott az elmúlt két napban.
$RNDR token chart
A RNDR token a cikkírás pillanatában 41% mínuszban van az all time high-hoz képest, azonban 22%-ot ugrott az elmúlt napok aljairól.

Jelentős katalizátor az AI szektor számára az Nvidia chip óriás kiváló teljesítménye, amely sok mesterséges intelligenciához köthető alkalmazás számítási teljesítményét biztosítja. Az Nvidia részvényei az év eleje óta több, mint duplájára nőttek az AI-specifikus chipek iránti robbanásszerű kereslet miatt.

Ez az Nvidia hatás terjed át a kriptovilágra is, mivel sok AI-témájú blokklánc projekt GPU technológiára támaszkodik.

A Fetch.ai például gépi tanulási algoritmusokat használ autonóm gazdasági ágensek optimalizálására, amelyek jelentős számítási teljesítményt igényelnek. Ilyenek pl a DeFi kereskedelmi szolgáltatások, a közlekedési hálózatok (parkolás, mikromobilitás), okos energiahálózatok, utazás — lényegében bármilyen összetett digitális rendszer, amely nagy méretű adathalmazokra támaszkodik.

A Render hálózata pedig kihasználja a nem hasznosított GPU kapacitást, hogy ezáltal magas minőségű renderelést biztosítson játékok és média alkalmazások számára. A Render networkről itt írtunk részletesebben.

Az AI tokenek fellendülése azonban nem csak néhány kiemelkedő projektre korlátozódik. További jelentős nyertesek közé tartozik az Ocean Protocol (OCEAN) – egy decentralizált “adat-tőzsde” a mesterséges intelligencia tréninghez, és a SingularityNET (AGIX), egy platform AI szolgáltatások létrehozására és monetizálására.

A Fetch.ai, az Ocean Protocol és a SingularityNET egy token egyesítési folyamaton kellett volna átessen ebben a hónapban, hogy létrehozzák a Mesterséges Szuper Intelligencia Szövetséget és a három tokenből egyesített ASI tokent. Azonban a csapatnak késleltetni kellett az merge-öt technikai nehézségek miatt.

„A háromoldalú tokenomikai egyesítés véglegesítése július 15-én egy jelentős mérföldkő lesz” – mondta Ben Goertzel, a SingularityNET alapítója és a szövetség vezérigazgatója egy múlt heti nyilatkozatában.

A mesterséges intelligencia tokenek a kriptovaluta piac egy olyan egyedi részhalmazát képviselik, amely a decentralizált hálózatok és alkalmazások működtetésére összpontosít, amelyek mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használnak. Ezek a tokenek gyakran az AI ökoszisztémák gazdasági ösztönző rétegeként szolgálnak, jutalmazva a résztvevőket adatok, számítási teljesítmény vagy mesterséges intelligencia modellek hozzájárulásáért. A decentralizált hálózatokról itt írtunk bővebben:

Bevezetés a DePIN világába

A mesterséges intelligencia szektor átalakító potenciálja óriási, az ehhez köthető alkalmazási területek többek közt kiterjednek az egészségügyre, a pénzügyekre, a médiára és azon túl is. Az AI gyorsan válik egy exponenciális technológiává, amely képes alapvetően átalakítani életünk és gazdaságunk szinte minden aspektusát az elkövetkező években.

A blokklánc projektek arra törekednek, hogy kulcsszerepet játsszanak a mesterséges intelligencia forradalmában, lehetővé téve a biztonságos adatmegosztást, a decentralizált számítási teljesítményt és új gazdasági modelleket. Az AI tokenek fellendülése tükrözi az AI és a kriptovaluta közötti szinergia növekvő elismerését.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az AI egy kétélű fegyver, aminek az alkalmazása rengeteg kockázatot is magában foglal. Egy példát kiemelve a sok közül, ilyen például az általános elhülyülés, ami a túlzott technológiára való támaszkodás következtében már egyébként is nagyban jellemzi a populációt 2024-ben.

/decrypt/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img