Donald Trump egy különleges bitcoin érmét kapott ajándékba

spot_img

Donald Trump egy kripto konferencián ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén kripto barát politikát fog képviselni és segíteni fogja az ágazat fejlődését.

A hétvégi Bitcoin 2024 konferencián fellépő Trumpnak egyes becslések szerint akár több millió szavazatot, és egy szoros versenyben akár győzelmet is hozhat az amerikai kripto tulajdonosok támogatása, ám emelett még egy különleges ajándékban is részesülhetett, a Bitcoin 2024 szervezői ugyanis egy 1 BTC-t rejtő Casascius érmét is adtak neki ajándékba.

A Casascius érméket 2011-ben hozták létre és a Bitcoin korai éveiben váltak népszerűvé, mivel lehetőséget biztosítottak az egyszerűbb, fizikai formában történő tárolására, vagy ajándékozásra. Ezekben az időkben még sokkal nehézkesebb volt a kripto tárcák használata, így a termék mögötti ötlet az volt, hogy talán sok befektető számára jelenthet könnyebbséget, ha fizikai formában is, akár “a párna alá rejtve” őrizhetik meg a bitcoinjaikat.

A Casascius érmék többféle méretben és súlyban is elkészültek, a rajtuk tárolt bitcoinoknak megfelelően pedig 1 uncia aranyat vagy ezüstöt is tartalmaztak. Hátoldalukon egy hologramos biztonsági matrica által védett privát kulcs található, mely hozzáférést biztosít az “érmékbe öntött” bitcoinokhoz. Amíg ez a hologram sértetlen, az érme birtokosa biztos lehet abban, hogy még rendelkezik a BTC-vel, igaz ezt akár az érméhez tartozó tárca címének internetes ellenőrzésével is megteheti.

2011 és 2013 között 27 901 Casascius coint bocsátott ki annak forgalmazója, 0.1 és 1000 BTC közötti címletekben. Ezek túlnyomó többsége érme formában és 1 BTC-s kiszerelésben került forgalomba, de néhány tömb alakú is készült, melyek 100, 500 és 1000 BTC-t tartalmaztak.

2013-ban az amerikai pénzügyi hatóság (Fincen) pénzátutalási szolgáltatásnak és engedélykötelesnek minősítette a bitcoint rejtő érmék értékesítését, ezért alkotójuk felfüggesztette a kibocsátásukat. A Casascius-ok azóta igazi ritkaságnak számítanak.

Érdekesség, hogy a legtöbb coin azóta is felbontatlan maradt, ez a weboldal a hozzájuk rendelt nyilvános címek alapján követi állapotukat. Az Active oszlopban a még utalás nélküli, így valószínűleg felbontatlan, az Opened-ben a már felbontott érmék (Coins) és tömbök (Bars) száma látható.

A nagyobb értékű darabok többségét már beváltották, igaz, ha az ember elkezd böngészni a címek között, azt tapasztalhatja, hogy a legtöbbet már röviddel a vásárlás után felhasználták, mivel a beváltások jelentős részére 2011-2012 körül került sor.

Bár voltak, akik azzal viccelődtek, hogy ha Trump veszít, akkor a neki adott Casascius is biztos az Ebayen fog kikötni, de ha mégis nyer, akkor ő lehet az Egyesült Államok első olyna elnöke, aki legalább 1 bitcoinnal rendelkezik.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img