Donald Trump: ha megválasztanak, stratégiai tartalékká nyilvánítom a bitcoint

spot_img

Donald Trump szombat este beszédet tartott a legnagyobb, évente megrendezésre kerülő globális Bitcoin konferencián. Habár az eredetileg 21:00-ra beharangozott kezdés 1 órát csúszott, az elhangzó ígéretek végül kárpótolhatták azokat, akik fennmaradtak.

A rendezvényről közvetített élő adást az amerikai Bitcoin Magazine és a nagyobb amerikai hírcsatornák által biztosított streameken több százezren követték. Trump a beszéde során a főbb kampánytémákra fókuszált, így említést tett az Izraeli helyzetről, a bevándorlásról, a Kínával szemben folytatott gazdasági versenyről, és kitért a jelenlegi amerikai elnökre és utódjának, Kamala Harrisnek a hibáira is.

Ezen gondolatmenetek közé rejtve sorolta fel az alábbi, kriptók támogatására utaló ígéreteit, amelyeket megválasztása esetén valósítana meg:

  • Trump a hivatalba lépésének első napján felmentené pozíciójából a kriptók elleni keresztes hadjáratot folytató Gary Genslert, az amerikai tőzsdefelügyelet vezetőjét. Gensler a hivatali ideje során minden nagyobb, törvényes működésre törekvő és átlátható szabályozást kérő amerikai kripto iparági szereplő ellen eljárást indított. Az egyetlen szereplő, aki ellen nem lépet fel, és aminek képviselőjével személyesen is hajlandó volt találkozni, a történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalását elkövető FTX volt.
  • Trump felhagyna a demokrata párt “Operation Chokepoint” néven ismert, a kripto iparágat jogi eszközökkel ellehetetlenítő politikájával, és létrehozna egy ágazati szereplőkből álló tanácsadói testületet, aminek segítségével “100 napon belül” átlátható szabályokkal rendezné az amerikai kripto piac helyzetét.
  • Stratégiai tartalékeszközzé nyilvánítaná az Egyesült Államok által jelenleg birtokolt 213 000 darabos bitcoin mennyiséget. Az USA az elmúlt évtizedben kb. 240 000 BTC-t foglalt le különböző bűncselekmények feltárása során, melyet eddig kisebb részletekben értékesítettek. A még meglévő 213 000-es készlet eladásai Trump győzelme esetén megszűnnének, az USA pedig immár egy tudatos döntés keretében válna a teljes bitcoin készlet 1%-ának tulajdonosává, valóra váltva ezzel a bitcoin hívők egyik legvadabb, sokáig elképzelhetetlennek tűnő álmát.
  • Szabadon bocsátaná a 2015-ban életfogytiglanra ítélt Ross Ulbrichtet, aki egy internetes feketepiac, a Silk Road létrehozása és üzemeltetése miatt került börtönbe. Ulbricht sok keményvonalas bitcoin hívő szerint csak azért kapott ilyen súlyos büntetést, mert a Silk Road a dollár melletti alternatívát jelentő bitcoint támogatta, az USA pedig rajta keresztül akart példát statuálni és másokat elrettenteni annak használatától. Habár az Ulbricht által elkövetett bűnöket senki sem vitatja, tény, hogy a rá kiszabott feltétel nélküli életfogytiglan sokkal súlyosabb büntetés, mint amit bármilyen más, hasonló kaliberű ügyben hoztak az amerikai bíróságok.
  • Trump ismét megerősítette, hogy ha megválasztják, amíg elnök lesz, biztos nem vezetnek be az Egyesült Államokban egy jegybank által kibocsátott, központilag felügyelt digitális pénzt (CBDC).
  • Végül, de nem utolsó sorban azt is kiemelte, hogy minden gazdasági ágazatban, köztük a kriptóban is az USA-t akarja a világ legerősebb szereplőjeként látni, ennek keretében pedig támogatni fogja az amerikai dollár letétekkel rendelkező stabil coinok fejlesztését és az amerikai kriptobányász iparágat.

“Ha mi, amerikaiak nem nyitunk a terület felé, akkor a riválisaink, például Kína fogja ezt megtenni és megelőz minket.”

Trump mellett Cynthia Lewis amerikai szenátor is felszólalt a tegnapi rendezvényen. Ő azt jelentette be, hogy a jövő héten benyújtanak egy törvénjavaslatot, ami arra kötelezné az amerikai jegybankot, hogy 5 éven belül vásároljon és tegyen stratégiai tartalékká 1 millió darab bitcoint.

Habár a hét elején még úgy volt, hogy Trump mellett talán a demokrata elnökjelölt, Kamala Harris is fellép majd a Bitcoin 2024 konferencián, hogy tisztázza pártjának kriptókkal kapcsolatos álláspontját, ő végül visszamondta a szereplést.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Új trend lehet születőben: bitcoinba fektetik a nyugdíjasok pénzét az Egyesült Államokban

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img