Elindult a MakerDAO “végjátéka”

spot_img

A MakerDAO, a Dai stabilcoin mögött álló decentralizált autonóm szervezet, egy új stratégiát jelentett be, amelynek keretein belül a MKR governance tokenek opcionálisan 24,000 NewGovToken (NGT) tokenre válthatók át. 

Ez az újítás a MakerDAO „végjáték” tervének része, amelynek célja a platform irányításában való részvétel szélesebb körűvé tétele.

Az új irányítási token bevezetése

A MakerDAO hangsúlyozta, hogy a tokenek átváltásával a felhasználók nagyobb mennyiségű NGT-t birtokolhatnak, ami lehetőséget ad számukra, hogy aktívabb szerepet vállaljanak a döntéshozatalban. Ezzel a lépéssel a MakerDAO célja az irányítás demokratizálása és a közösség szélesebb bevonása.

Új stablecoin a láthatáron

Az NGT bevezetésével párhuzamosan a MakerDAO egy új stabilcoin, a NewStable (NST) bevezetését is tervezi, amely 1:1 arányban lesz rögzítve a Dai-hoz. Az eredeti Dai és MKR tokenek továbbra is aktívak maradnak, így a felhasználók szabadon választhatnak az eredeti és az új tokenek között.

„Mindkét token változatlan marad a belátható jövőben, hacsak az irányítás másképp nem dönt” – jegyezte meg a MakerDAO. Az új tokenekre való áttérés opcionális, és a felhasználók bármikor visszatérhetnek az eredeti Dai és MKR tokenekhez, ami biztosítja a MakerDAO ökoszisztéma rugalmasságát.

A jövő kihívásai és lehetőségei

A MakerDAO hozzátette, hogy hosszú távon az ökoszisztéma különbséget fog tenni a Dai és az új NewStable között. A DAO szerint a Dai továbbra is a kripto-natív felhasználási esetekre összpontosíthat, míg a NewStable célja a szélesebb körű tömeges elfogadás lehet.

A Dai jelenleg a legnagyobb decentralizált entitás által kibocsátott, amerikai dollárhoz rögzített stabilcoin, és a harmadik legnagyobb stabilcoin a piacon, a Tether USD és a Circle’s USDC után, 5,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.

A Maker irányítási tokenek teljes kínálata hozzávetőlegesen 1 millió token, és piaci értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt. A javasolt újítások révén a MakerDAO célja, hogy megerősítse pozícióját a decentralizált pénzügyi térben, és szélesebb közösségi részvételt biztosítson az irányításban.

Hogyan Működik a MakerDAO?

MakerDAO egy decentralizált autonóm szervezet (DAO), amely az Ethereum blokkláncra épül, és a Dai stabilcoin létrehozásáért felelős. Célja egy olyan stabil, decentralizált pénzügyi rendszer megteremtése, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hitelhez jussanak kriptovaluták fedezetével anélkül, hogy központi hatóságra lenne szükség. A rendszer középpontjában a Dai áll. 

A MakerDAO rendszere biztosítja, hogy a felhasználók kriptovalutákat, például Ether-t (ETH), zálogba helyezzenek egy okosszerződésbe, cserébe Dai-t kapjanak. Ezeket a zálogba helyezett kriptovalutákat fedezeti biztosítékként használják a Dai értékének fenntartásához. Amikor a felhasználók visszafizetik a kölcsönzött Dai-t, felszabadítják a zálogba helyezett kriptovalutákat.

Az MKR token

Az MKR token a MakerDAO irányítási tokenje, amely több kulcsfontosságú szerepet is betölt a rendszerben:

  1. Irányítás: Az MKR tulajdonosok szavazati joggal rendelkeznek a MakerDAO fontos döntéseiben, például a rendszer frissítéseiben, új funkciók bevezetésében és a kockázati paraméterek beállításában.
  2. Fedezeti Hiány Megoldása: Ha a Dai rendszerben a fedezeti eszközök értéke drasztikusan csökkenne, az MKR tokenek kibocsátásával és értékesítésével lehet a hiányt fedezni, ami az eszköz árfolyamát is befolyásolhatja.
  3. Kamatfizetés: A felhasználók, akik Dai-t kölcsönöznek, egy minimális kamatot, úgynevezett stabilitási díjat fizetnek, amit MKR tokenekben kell megfizetniük. Ez a díj elégetésre kerül, csökkentve a tokenállományt, ami hosszú távon az árfolyam növekedését eredményezheti.

A MakerDAO, a DAI és az MKR token alapvető szerepet játszanak a decentralizált pénzügyi (DeFi) ökoszisztémában. A MakerDAO lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy kriptovalutájukat felhasználva hitelhez jussanak, miközben az MKR token tulajdonosok aktívan részt vesznek a rendszer irányításában és fenntartásában. Az MKR tokenek szűkössége és a platform népszerűsége hosszú távú értéknövekedést is előrevetíthet az érintett felhasználók számára.

Nem mellékesen a Maker évente több bevételt termel, mint az összes Ethereum layer 2 összesen, valamint az Ethereum összes DeFi alkalmazásának mintegy 40%-át ez a protokoll zsebeli be:

MakerDAO profits
A Maker több bevételt termel, mint az összes Ethereum L2, plusz rengeteg egyéb L1 protokoll összesen | Forrás: MilkRoad
MakerDAO profits
A MakerDAO márciusban az összes DeFi protokoll profitjának 38%-át tette ki | Forrás: MilkRoad

A fentiek tükrében úgy gondoljuk, hogy a MKR token jogosan kap szerepet egy jól diverzifikált kriptoporfólióban – természetesen nem pénzügyi tanácsadás.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/The Block, MilkRoad/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img